Международната финансова корпорация: Еврооблигациите дисциплинират правителството на Удбекистан по въпросите на макроикономиката

Автор:
GAZETA.UZ

„В момента, еврооблигациите се търгуват на пазара свободно. Сега вече, не само Световната банка и Международната финансова корпорация ще осигуряват обратната връзка по отношение на решенията на правителството. Ако ръководството на страната вземе неправилно решение, пазарът незабавно ще реагира отрицателно. Мисля, че това ще позволи доста по-добре да се дисциплинира правителството в областта на макроикономиката“, смята Зафар Хашимов - ръководител на представителството на МФК в Узбекистан.

Снимка: Международен прес-клуб в Узбекистан

Узбекистан ще използва еврооблигациите като инструмент за позициониране и оценка на страната на международния пазар, е заявил ръководителят на представителството на Международната финансова корпорация (International Finance Corporation - IFC), Зафар Хашимов по време на представянето на доклада по диагностицирането на състоянието на частния сектор в Узбекистан на 18 февруари 2019 година.

На 14 февруари 2019 година, Узбекистан за първи път в историята си, пласира два транша еврооблигации с обем 1 милиард американски долара. Този финансов инструмент ще позволи да се получи ответна реакция на проведените в Узбекистан реформи, не само от страна на международните институции, а и от участниците на пазара, казал е Зафар Хашимов.

„В момента, еврооблигациите се търгуват на пазара свободно. Сега вече, не само Световната банка и Международната финансова корпорация ще осигуряват обратната връзка по отношение на решенията на правителството. Ако ръководството на страната вземе неправилно решение, пазарът незабавно ще реагира отрицателно. Мисля, че това ще позволи доста по-добре да се дисциплинира правителството в областта на макроикономиката“, смята ръководителят на представителството на МФК в Узбекистан.

Ръководителят на МФК по въпросите на финансите, конкурентоспособността и иновациите в Европа и Средна Азия – Ролф Берндт е посочил, че след пускането на емисията от еврооблигации и получаването на суверенен рейтинг на частния пазар е много по-лесно да получи достъп до капиталовите пазари.

Източник: https://www.gazeta.uz/ru/2019/02/20/eurobonds