Коалиция от музеи на Холокоста заклеймява руските военни престъпления в Украйна

Автор
САМ СОКОЛ

Коалиция от музеи на Холокоста заклеймява руските военни престъпления в Украйна

Паметникът с формата на свещения за евреите свещник – менора, намиращ се на входа на Мемориала за Холокоста в Дробицки Яр в предградията на Харков, беше повреден вследствие на руския обстрел през миналия месец.

Снимка: Сергей Бобок, AFP

Отворено писмо, подписано от седемнадесет (17) музея на Холокоста по целия свят приравнява руското насилие в Украйна на „Холокост с куршуми”, когато евреи са „разстрелвани и погребвани в плитки гробове” в Украйна през Втората световна война.

Близо 20 музея на Холокоста от четири различни държави призоваха света „да направи повече“ за да спре руските „зверства“ и „военни престъпления“в Украйна в неделя (10 април 2022 година), като публикуваха обръщението си върху цяла страница в „Ню Йорк Таймс“, заявявайки, че „ако ние, като носители на историята, не говорим, значи сме се провалили в своята мисия“.(В журналистическите текстове на английски език, от какъвто е преведена статията, поставянето в кавички означава преди всичко и най-вече, че става дума за цитиране. Тук изрично се подчертава, че изразите „зверства“ и „военни престъпления“ са употребени в оригиналния текст точно по този начин. Това се различава от нашата българска практика да поставяме в кавички нещо, което иронизираме или поставяме под съмнение. Бел. прев.).
    
„Със скръб виждаме поредното зверство в Украйна, 80 години след „Холокоста с куршуми“, при който еврейски мъже, жени и деца бяха застреляни и погребани в плитки гробове“, се казва в съвместното си изявление на институциите, описвайки скорошни доклади за „деца с вързани ръце със „свински опашки“ и погребани в плитки гробове“.

„Ние сме разгневени от ужасяващите съобщения за изнасилвания и безпричинно разбиване на човешки животи от руската армия. Това са военни престъпления и ако ние, като носители на историята, не говорим за това, значи сме се провалили в мисията си“.

„Призоваваме нашите правителства по света да направят повече, за да спрат тези зверства и да помогнат на онези, които са били обект на брутално насилие. Ние подкрепяме разследването на Международния наказателен съд за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид“, казаха те. (https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium-russian-war-crimes-i… ).

Разположени в Съединените щати, Канада, Обединеното кралство и Южна Африка, 17-те музея заявиха, че освен да разказват историите на оцелелите, те са длъжни да „създадат по-добро бъдеще, където историите, които разказваме, не се повтарят повече“.

Нито „Яд Вашем“, нито Мемориалният музей на Холокоста на Съединените щати са подписали писмото, въпреки че и двата музея заклеймиха руските действия в Украйна, особено твърдението на Русия, че тя работи за да „деназифицира“ съседа си. (https://www.haaretz.com/world-news/.premium-ukrainian-jews-angry-and-ap… ).

Списъкът на подписалите обръщението включва Музея на Холокоста в Илинойс, Националния център за Холокоста с Музей на Обединеното кралство, Образователния център за Холокоста във Ванкувър и Центъра за Холокоста и геноцида в Йоханесбург.

Миналият месец, само дни след като руските войски преминаха украинската граница, прокурорът на Международния наказателен съд (International Criminal Court - ICC) заяви, че незабавно ще започне разследване за възможни военни престъпления, извършени в Украйна, след като това беше поискано от безпрецедентен брой държави-членки на съда.

След като си върнаха предградията на Киев от руските сили в началото на април, украинските войски откриха масови гробове и тела, осеяни по улиците на Буча, някои от които с вързани на гърба ръце.

На около 40 километра на запад, в град Макарив, местният кмет заяви, че в града и околностите му са открити 132 тела на застреляни хора след оттеглянето на руснаците, докато в източния град Мариупол, който е под обсада и под обстрел, без храна, лекарства, ток или прясна вода, още от първите дни на руската инвазия, кметът Вадим Бойченко определи броя на убитите цивилни на повече от 5000. (Важно е да се отбележи, че Вадим Бойченко е дългогодишен деятел на опозиционната формация „Опозиционен блок“, която беше сочена постоянно като проруска. Бел. прев.).

Руските удари поразиха детска болница, театър в който се бяха приютили стотици цивилни, и училище по изкуствата в града. Украинският президент Владимир Зеленски определи атаките срещу Мариупол, като „доказателство, че се извършва геноцид над украинците“.

Във вторник Украйна заяви, че проверява неверифицирани доклади, които руснаците отричат, че силите на Руската федерация може да са използвали химическо оръжие, докато обсаждат най-важното пристанище на Азовско море.

На 26 март музеят „Яд Вашем“ осъди руския удар (https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium-russian-strike-damag… ), който повреди мемориал на Холокоста в Харков, като заяви в изявление, че „съжалява за продължаващото опустошаване на украинските градове и за загубата на живота на невинни цивилни, както и за щетите на исторически мемориални обекти от Шоа".

Според Върховния комисар на ООН по правата на човека, за 1842 украинци, включително и за 148 деца, е било потвърдено, че са убити към 10 април, въпреки че „действителният им брой е много по-висок“.

Руски официални лица, включително президентът Владимир Путин, твърдят, че украинците не представляват отделна националност, а междувременно руските медии наричат страната „изкуствена антируска конструкция, в която липсва каквато и да е цивилизационна субстанция“, която не трябва повече да съществува като суверенна държава.

Агенция „Ройтерс“ допринесе за този текст.

Източник: https://www.haaretz.com/world-news/europe/.premium-coalition-of-holocau…;

Ключови думи:
УКРАЙНА, РУСИЯ, АГРЕСИЯ, ВОЙНА, ХОЛОКОСТ, МУЗЕИ, ХОЛОКОСТ С КУРШУМИ, ЗВЕРСТВА, ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ПЛИТКИ ГРОБОВЕ, МЕЖДУНАРОДЕН НАКАЗАТЕЛЕН СЪД, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ГЕНОЦИД, ЯД ВАШЕМ, МЕМОРИАЛЕН МУЗЕЙ НА ХОЛОКОСТА НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, МУЗЕЙ НА ХОЛОКОСТА В ИЛИНОЙС, НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОЛОКОСТА С МУЗЕЙ НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОЛОКОСТА ВЪВ ВАНКУВЪР, ЦЕНТЪР ЗА ХОЛОКОСТА И ГЕНОЦИДА В ЙОХАНЕСБУРГ, БУЧА, МАКАРИВ, МАРИУПОЛ, ВАДИМ БОЙЧЕНКО