Кулеба назова двете страни от ЕС, които единствени не доставят оръжие на Украйна

Кулеба назова двете страни от ЕС, които единствени не доставят оръжие на Украйна

Автор
ЕЛИЗАВЕТА ДРАБКИНА

Дмитро Кулеба: „С изключение на Унгария и на Австрия в качеството й на неутрална страна, в момента в нито една страна в Европа, доставките на оръжие за Украйна не са табу, макар че имаше такова“.

Снимка: РБК-Украйна

От страните членки на Европейския съюз, само Австрия и Унгария до ден днешен не доставят на Украйна оръжие за борба срещу Руската федерация.

За това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на министъра на външните работи Дмитро Кулеба, напарвено в националния телемаратон, излъчван по повечето украински телевизионни канали.

„С изключение на Унгария и на Австрия в качеството й на неутрална страна, в момента в нито една страна в Европа, доставките на оръжие за Украйна не са табу, макар че имаше такова. Затова въпросът не е в това, че те (страните от ЕС, бел. ред.) са против, въпросът е в това, че те са „за“, но в практически план възникват много неща, аргументи и дискусии“, е казал той.

Кулеба е добавил, че политическите дискусии на западните партньори за това, кога и какво оръжие да доставят, струват на Украйна ежедневни загуби на фронта.

От РБК-Украйна напомнят, че ръководителят на администрацията на президента на Украйна – Андрей Ермак е подчертал, че Украйна няма да допусне това, което стана в Афганистан и в Ирак, където САЩ изпратиха военна техника за стотици милиарди долари, а в крайна сметка тя попадна в ръцете на врага.

Източник: https://www.rbc.ua/rus/news/kuleba-nazval-strany-es-kotoryh-postavki-16…