ТУРЦИЯ

Пускат първия редовен товарен влак от Индия за Русия през Азербайджан

Автор
BLACKSEA-CASPIA

През месец юни на 2021 година, дъщерната ковпания на „Руски железопътни линии” – „РЖД Логистика” (РЖДЛ), планира да пусне редовен товарен (контейнерен) влак от Индия за Русия, като маршрутът му ще премине и през Иран и Азербайджан.

Генералният директор на РЖДЛ – Дмитрий Мурев е заявил на конференция, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум, че до сега по международния транспортен коридор „Север - Юг” са тръгвали влакове само в изпитателен режим.

Списание “International Finance” присъди на “Petkim” наградата „Най-добро управление на инвестициите в бизнеса”

Автор
ФИДАН БАБАЕВА

Списание “International Finance” присъди на компанията “Petkim” наградата за „Най-добро управление на инвестициите в бизнеса”, съобщават от азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR.

Според информацията, компанията „SOCAT Turkey”, която менажира “Petkim” е получила две международни награди.

Послание, изпратено от Президента Реджеп Тайип Ердоган до Патриарха на арменците в Турция, преподобният Сахак Машалян

Автор
Recep Tayyip Erdoğan

Преподобни Сахак Машалян,

Патриарх на арменците в Турция,

Почитаеми членове на Арменската общност,

Скъпи граждани,

Приветствувам Ви със своите сърдечни чувства и обич.

Спомням си с почит отоманските арменци, които загубиха живота си в тежките условия на Първата световна война, и изказвам своите съболезнования на техните внуци.

Всички ние сме членове на семейството на човечеството, независимо от етническия си произход, религия, език или цвят на кожата.

Ердоган: Недопустимо е да се забрави културата на мирно съвместно съществуване на турците и арменците. Президентът на Турция изпрати послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян

Автор
ЮЛВИЙЯ АМУЕВА

Президентът на Турция – Реджеп Тайип Ердоган е изпратил послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян.

„Нашите народи векове са живели в мир по тези земи. Ние не трябва да  допускаме да се забравя културата на съвместно съществуване на турци и арменци, обогатявала се в течение на стотици години и смятана за пример за цялото човечество”, се казва в посланието на държавния глава.

Президентът на Турция ратифицира енергийното споразумение с Азербайджан

Автор
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

Президентът на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, ратифицира споразумението за сътрудничество в енергийната и минно добивната сфера, подписано с Азербайджан на 25 февруари 2020 година, съобщава “Resmi Gazete”.

Азербайджан започна строителството на пътя за Нахичеван

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Започнаха строителните работи на пътя от Азербайджан за Нахичеван. За това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция – Адил Караисмаилоглу.

Според него, турската страна е обсъдила въпроса за този път със заместник министър-председателя на Азербайджан. Караисмаилоглу е подчертал, че строителството трябва да бъде завършено в най-кратък срок. То вече е започнало.

Оповестен беше обемът на износа на природен газ от Азербайджан за Европа. Азербайджанският износ на природен газ за България надхвърли 55 хиляди кубически метра за януари и февруари

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Оповестен е обемът на износа на природен газ от Азербайджан за Европа през месеците януари – февруари на 2021 година. Както е съобщил Държавният митнически комитет, за два месеца в Италия са експортирани 10,7 милиона кубически метра природен газ на стойност 1,9 милиона долара, а в България – 55,4 хиляди кубически метра природен газ на стойност 200 хиляди долара.

SOCAR: Двадесет процента от пропускателната способност на TANAP може да бъде използувана за доставки на водород в Европа, без да се правят допълнителни инвестиции

Автор
Н. Аббасова

Двадесет процента от пропускаталената способност на Транс Анадолският газопровод (TANAP) могат да бъдат използувани за транспортиране на зодород в Европа, без да се правят допълнителни инвестиции, заяви вицепрезидентът на компанията SOCAR по инвестициите и маркетинга – Елшад Насиров.

Започнаха съвместните турско – азербайджански учения под название „Зимни учения – 2021”

Автор
ОРХАН НАБИЕВ

В района на турския град Карс започнаха съместни турско – азербайджански учения под названието „Зимни учения - 2021”, съобщи Министерството на националната отбрана на Турция.

Съобщава се, че в рамките на ученията се провеждат стрелби. На разпространения видеозапис се вижда как бойци в бели камфлажни униформи стрелят с минохвъргачки.

Съвместните учения ще продължат от първи до 12-ти февруари 2021 година.

Ариел Коен: TAP ще направи своя принос в икономическата сигурност и процъфтяване на Азербайджан

Автор
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

Пускането в експлоатация на Транс Адриатическия газопровод (TAP) е голяма крачка напред за Азербайджан, дотолкова доколкото този проект ще носи ежедневен доход и ще спомага за икономическата сигурност и процъфтяване на страната.

Това е заявил старши експертът в “Atlantic Council” и основател на компанията “International Market Analysis” LLC – Ариел Коен.