ТУРКМЕНИСТАН

Теодор Дечев: Азербайджан се превърна в първостепенен доставчик на природен газ и в един от стълбовете на енергийната сигурност в България

Автор:
Камил Махмудов

Интервю с д-р Теодор Дечев, доцент във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) в град Пловдив, ръководител на Лабораторията по проблемите на Черноморския и Каспийския регион.

Как оценявате нивото на азербайджанско-българските отношения?

Туркменистан може да изнася големи количества енергийни ресурси за Азербайджан, Турция и Казахстан

Автор:
Аман Бакиев

Туркменистан може да изнася големи количества енергийни ресурси за Азербайджан, Турция и Казахстан, каза председателят на Халк Маслахатъ (Народния съвет) на Туркменистан Гурбангулъ Бердимухамедов на 15-то заседание на Съвета на старейшините на Организацията на тюркските държави (OTS) в Ашхабад. 

Баку и Ашхабад преговарят за продължаване на суаповите газови доставки

Автор:
Интерфакс

Азербайджан и Туркменистан преговарят за продължаване на суаповите доставки на газ, съобщи Националната иранска газова компания (NIGC).

Според NIGC доставките на газ от Туркменистан за Азербайджан през Иран са временно преустановени. 

„Баку и Ашхабад ведут переговоры по этому вопросу“, - ссылаясь на NIGC, пишут иранские СМИ, отмечая, что своповые поставки будут возобновлены после достижения соглашения между двумя странами.

Транскаспийски газопровод: Азербайджан дава уникален шанс на Туркменистан

Автор:
Марияна Ахмедова

Азербайджан продължава да демонстрира готовността си да увеличава доставките на газ и да оказва помощ на Европа по време на криза. Благодарение на добре дефинираната енергийна стратегия на президента Илхам Алиев, страната се утвърди като надежден енергиен партньор за Европа. Страните от ЕС постепенно укрепват своите енергийни съюзи с Азербайджан и активно подкрепят всички свързани с това инициативи.

Туркменистан е способен самостоятелно да финансира проекта за Транскаспийския газопровод - поглед от САЩ

Автор:
МАРИЯНА АХМЕДОВА

Ако Туркменистан не предприеме действия, преди ЕС да намери алтернативни източници на газ, проектът за Транскаспийския газопровод ще стане нежизнеспособен.

Това каза пред „Trend“ Алън Мъстард, съосновател и съпредседател на енергийния стартъп „Trans-Caspian Resources“, бивш посланик на САЩ в Туркменистан.

Азербайджан и Туркменистан обсъдиха увеличаването на превоза на товари

Автор:
Хаял Хатамзаде

На 26 април 2023 година, представители на Агенцията по сухопътния транспорт на Министерството на дигиталното развитие и транспорта на Азербайджанската република и агенция „Туркменавтоулагларъ“ (Туркменски автотранспорт) при Правителството на Туркменистан са обсъдили редица въпроси, свързани с увеличаването на товаропотоците преминаващи през територията на двете страни и с разширяването на сътрудничеството между двете институции, са съобщили от „Туркменавтоулагларъ“.

Оста Азербайджан – Казахстан като локомотив на деколонизацията в Средна Азия и Южен Кавказ

Автор:
ДОЦ. Д-Р ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Ситуацията, която беше създадена с ескалацията на военните действия в Украйна и въвличането на Руската федерация в пълномащабна война с Киев, отключи верига от последващи събития. Някои от тях имаха предистория и бяха част от вече протичащи процеси, но като цяло войната в Украйна рязко ускори комплекс от процеси, който би могъл да бъде наречен „втори етап на деколонизацията“ на бившите територии на Руската империя и Съветския съюз в Южен Кавказ (Закавказието) и Средна Азия.

Трансформацията на Организацията на тюркските държави (ОТД) отваря нови хоризонти пред сътрудничеството между Изтока и Запада

Автор:
Емин Севдималиев

Третата среща на министрите на енергетиката на държавите – членки на Организацията на тюркските държави (ОТД) в Будапеща, ознаменува продължаването на преобразуванията на ОТД във важна регионална организация. Независимо от общото тюркско културно наследство на страните, всяка държава притежава уникален набор от възможности и проблеми, с които те се сблъскват. Въпросите пред които са изправени тюркските държави, се диктуват от регионалната динамика, която във всеки конкретен случай е твърде специфична.

Джо Байдън: В САЩ се надяват на засилване на сътрудничеството с Туркменистан

Автор:
ХАЯЛ ХАТАМЗАДЕ

В САЩ се надяват на засилване на сътрудничеството с Туркменистан.

Това се казва в поздравитерлно писмо от Президента на САЩ – Джоузеф Байдън до Президента на Туркменистан – Сердар Бердимухамедов по случай Международния празник Новруз, съобщават туркменистанските средства за масова информация.

ЕИК на ООН осъществява проект по оценката на потенциала на Туркменистан във водородната енергетика

Автор:
ХАЯЛ ХАТАМЗАДЕ

Европейската икономическа комисия на Организацията на обединените нации (ЕИК на ООН) осъществява проект за оценка на потенциала на Туркменистан в областта на водородната енергетика, съобщават от ЕИК на ООН (https://w3.unece.org/PXWeb/en ).

Subscribe to ТУРКМЕНИСТАН