ТУРКМЕНИСТАН

Туркменистан се надява да доставя в Европа природен газ от находището „Достлуг” в Каспийско море

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Използването на находището „Достлуг” („Приятелство”) в Каспийско море от Туркменистан и Азербайджан, ще позволи да се изнася природен газ в западна посока, смята заместник-председателят на държавния концерн „Туркменгаз” – Гуванч Агаджанов.

В Туркменистан за първи път беше извършена операция за трансплантация на бъбрек

Автор
BLACKSEA-CASPIA

В Туркменистан за първи път е извършена операция за трансплантиране на бъбрек. Министърът на здравеопазването и медицинската промишленост – Нурмухаммет Аманнепесов (на туркменски: Nurmuhammet Amannepesow) е съобщил за успешната операция на туркменските медици на Президента на страната – Гурбангулъ Бердимухамедов.

На пациента е бил присаден бъбрек на негов близък роднина. В момента и пациентът и донорът се чувстват добре. И двамата се намират под лекарско наблюдение.

Узбекистан е заинтересуван от иранските морски пристанища. Иран може да осигури на Ташкент транзитни пътища до световните пазари

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев е приел на 05 април 2021 година, министъра на външните работи на Иран – Мохаммад Джавад Зариф, който е в страната на работно посещение. За това съобщи прес службата на държавния глава на Узбекистан, цитирана от „Газета.Uz“.

В хода на срещата е било отделено особено внимание на въпросите на икономическото сътрудничество, на развитието на търговските връзки и на даването на ход на нови проекти за сътрудничество.

Пощенските съобщения между Туркменистан и Канада се възобновяват

Автор
ДЖЕЙЛА АЛИЕВА

Canada Post Corporation (Канадска поща) възобнови международните съобщения с Туркменистан.

Освен с Туркменистан, пощенските съобщения са възстановени също така и с редица други страни.
Напомняме, че по-рано пощенските връзки с Туркменистан възобнови „Поща на Молдова“.

Като цяло, в резултат от преговорите с пощенските оператори на съседните държави, от януари 2021 година, „Туркменпоща“ е възстановила наземните и въздушните пощенски превози с 47 страни в света.

Туркменистан се готви да изстреля втори национален изкуствен спътник на Земята

Автор
Джейла Алиева

Туркменистан се готви да изстреля в орбита втория си национален изкуствен спътник на Земята. (Първият спътник на страната е „Türkmen Älem 52°E”).

Както съобщава Държавната информационна агенция на Туркменистан, за необходимостта от нов спътник се е изказал президентът на страната Гурбангулъ Бердимухамедов.

В Туркменистан ще се проведе международен форум на нефтогазовия сектор

Автор
Джейла Алиева

В Туркменистан ще се проведе международен форум за привличане на инвестиции в нефтогазовия сектор на страната, съобщава информационният портал „Бизнес Туркменистан“.

Форумът ще се проведе на 12-13 май 2021 година в Ашхабад и на него ще се обсъждат световните и регионалните тенденции в развитието на горивно – енергийния сектор, осъществяването на регионални проекти в тази област, в това число и строителството на газопровода Туркменистан – Афганистан – Пакистан – Индия (TAPI).

Парламентът на Туркменистан ратифицира Меморандума с Азербайджан за нефтеното находище „Достлук”

Автор
BLACKSEA-CASPIA

На състоялото се на 13 март 2021 година, заседание на Меджлиса на Туркменистан беше прието Постановление „За ратифициране на Меморандума за разбирателство между Правителството на Туркменистан и Правителството на Азербайджанската Република за съвместното изследване, разработване и усвояване на въглеводородните ресурси на находището „Достлук” в Каспийско море”, съобщава „Turkmenportal”.

Заключителният документ от Ашхабад е разпространен като документ на 75-тата сесия на Генералната Асамблея на ООН и на Съвета за сигурност на ООН

Автор
BLACKSEA-CASPIA

На 12 декември 2020 година в Ашхабад се състоя Международната конференция „Политиката на неутралитет и нейното значение за осигуряването на международния мир, сигурността и устойчивото развитие“ в чест на 25 годишнината на постоянния Неутралитет на Туркменистан. (Думата „Неутралитет“ се изписва с главна буква в документите на Министерството на външните работи на Р. Туркменистан, бел. ред.). В работата на форума участва и Президентът на Туркменистан – Гурбангулъ Бердимухамедов, съобщава МВнР на Туркменистан.

Конфликтът между Армения и Азербайджан и ситуацията в Закавказието, от която зависим всички

Автор
ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Навърши се една година от създаването през месец август 2019 година, на Лабораторията по проблемите на Черноморския и Каспийския регион (ЛПЧКР) във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ). (Виж: https://www.vusi.bg/lab-black-sea-caspia/ , както и: https://blacksea-caspia.eu/index.php/bg/about ).

В МВнР на Туркменстан обсъдиха въпроса за получаване на статут на наблюдател в Световната търговска организация (WTO)

Автор
BLACKSEA-CASPIA

На 15 април 2020 година в Министерството на външните работи на Туркменистан се е състояло поредното заседание на Правителствената комисия по изучаване на въпросите, свързани с влизането на Туркменистан в Световната тговска организация (WTO).