Узбекистан и САЩ обсъждат перспективите за засилване на сътрудничеството в различни области

Узбекистан и САЩ обсъждат перспективите за засилване на сътрудничеството в различни области

Автор:
BLACKSEA-CASPIA

Отново е подчертана решителната привързаност на САЩ към подкрепата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Узбекистан. Дадена е висока оценка и е изразена пълна поддръжка на осъществяваните в страната необратими демократични преобразования и социално-икономически реформи.

Снимка: Пресслужба на Президента на Узбекистан

Президентът на Република Узбекистан – Шавкат Мирзийоев прие на 1-ви март делегация от Съединените американски щати, начело с Държавния секретар Антъни Блинкен.

Бил е разгледан широк кръг актуални въпроси от дневния ред на двустранните отношения в политическата, търговско-икономическата, инвестиционната, образователната и културно-хуманитарната сфера, а също така ключови аспекти на регионалното взаимодействие, съобщава прес службата на Узбекистанския президент.

В началото на разговора, Държавният секретар на САЩ – Антъни Блинкен е предал на държавния глава на Узбекистан приветствия и най-добри пожелания от Президента на Съединените щати – Джо Байдън.

Отново е подчертана решителната привързаност на САЩ към подкрепата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Узбекистан. Дадена е висока оценка и е изразена пълна поддръжка на осъществяваните в страната необратими демократични преобразования и социално-икономически реформи.

Подчертан е големият напредък в областта на осигуряването на правата на човека и половото равенство, борбата с принудителния труд, реформите в сферата на свободата на словото и подкрепата на средствата за масова информация, развитието на институциите на гражданското общество и в много други направления.

По време на срещата с голямо удовлетворение е констатирано достигането на високо равнище на узбекско-американските многопланови отношения.

Потвърдена е важността на по-нататъшното развитие на пълномащабното сътрудничество, в това число в рамките на провеждането на ефективен Диалог за стратегическо партньорство и продължаване на продуктивните размени [на мнения] на различни нива.

Особено внимание е било отделено на нарастването на търговско-икономическото, инвестиционното и иновационното взаимодействие, на разширяването на присъствието на водещи американски компании на пазара на Узбекистан, на осъществяването на проекти за сътрудничество, преди всичко във високотехнологичните отрасли.

Отбелязани са наличните широки възможности за активизиране на културно-хуманитарните връзки, включително програмите в областта на изучаването на английски език от страна на младото поколение и подготовката на квалифицирани преподаватели в Узбекистан.

Провела се е размяна на мнения по най-важните въпроси на регионалното сътрудничество. Положително са били оценени практическите резултати на преминалата в навечерието на срещата среща на министрите във формат „САЩ и страните от Средна Азия“ („С5+1).

Били са откроени и такива посоки [на сътрудничество], като съдействие на устойчивото развитие на страните от региона, усървършенстване на деловата среда и инвестиционния климат, развитие на „зелената енергетика“, осъществяване на съвместни образователни програми.

Важно значението се отдава на предстоящето заседание на Съвета на Рамковото споразумение по търговията и инвестициите (TIFA), което ще се състои този месец в Самарканд.

Били са разгледани също така въпросите на широко международно сътрудничество по въпросите на мирното урегулиране в Афганистан.

Било е изразено общо мнение за недопустимостта на ескалацията на ситуацията и на разрастването на хуманитарната криза в тази страна, за необходимостта от активно използване на платформата на ООН за изработване на алгоритъм за решаване на съществуващите проблеми, а също така за важността на поддръжката на регионалните инфраструктурни проекти за съдействие на установяването на мир и за възстановяване на афганистанската икономика.

На 28-ми февруари 2023 година, Държавният секретар на САЩ – Антъни Блинкен пристигна в столицата на Узбекистан – Ташкент. Междувременно, Блинкен беше взел участие в срещата „С5+1“ на външните министри настраните от Средна Азия в столицата на Казахстан – Астана.

„С5+1“ е формат за диалог, създаден за разглеждане на общи въпроси на сътрудничество между страните от Средна Азия и САЩ.

Източник: https://president.uz/ru/lists/view/5969