В украинския град Днепър беше открит Азербайджански Център

Автор
АЗЕРТАДЖ

Подчертавайки развитието на азербайджанско – украинското сътрудничество във всички области, в това число и в областта на образованието, Вусал Сулейманов е отбелязал, че откриването на Азербайджанския център е показателно за стратегическите отношения между двете страни.

Историкът Елдар Тагиев, професор Сулейман Хусейнов и преподавателката в азербайджаноезичното неделно училище, работещо към лигата на азербайджанците в град Днепър – Кенул Агамалъева, са обърнали внимание, че откриването на подобни центрове е насочено към засилване и стимулиране на дейността на азербайджанската общоност.

Снимка: АЗЕРТАДЖ

В зданието на разположения в украинския град Днепър (бившият Днепропетровск, преименуван в рамките на декомунизацията в Украйна) Университет по митническо дело и финанси, беше открит Азербайджански Център. В церемонията на откриването са взели участие сътрудниците на посолството на Азербайджан в Украйна, членове на азербайджанската общност в Днепър и обществено – политически дейци от града.

Както съобщава АЗЕРТАДЖ, преди да започне церемонията по откриване на центъра, създаден с финансовата помощ на ръководителя на Лигата на азербайджанците в Днепър, Сархош Исмаилов и с поддръжката на посолството на Азербайджан в Украйна, се е състояла среща на азербайджанската делегация с ректора на университета, Дмитрий Бочаров – доктор по правото (кандидат на юридическите науки, според украинската терминология).

Като е изразил признателност към ръководството на университета за поддръжката при създаването на центъра, съветникът в азербайджанското посолство Вусал Сулейманов е отбелязал, че работата по разширяването на сътрудничеството между висшите учебни заведения на двете страни ще продължи и в бъдеще.

Дмитрий Бочаров на свой ред е подчертал, че университетът е заинтересуван от осъществяването на съвместни проекти с висшите учебни заведения от Азербайджан.

По време на срещата, посолството е подарило на ректора на университета книга за Карабахската група азербайджански килими.

След това, гостите са се запознали с музея на университета.

Подчертавайки развитието на азербайджанско – украинското сътрудничество във всички области, в това число и в областта на образованието, Вусал Сулейманов е отбелязал, че откриването на Азербайджанския център е показателно за стратегическите отношения между двете страни. Отбелязвайки, че под ръководството на Президента на Азербайджан – Илхам Алиев се полагат големи грижи от страна на държавата за развитието на образованието в страната, дипломатът е казал, че този център ще внесе своя принос в развитието на образованието и пропагандата на Азербайджан.

След това са говорили ученият – историк Елдар Тагиев, професор Сулейман Хусейнов и преподавателката в азербайджаноезичното неделно училище, работещо към лигата на азербайджанците в град Днепър – Кенул Агамалъева, които са обърнали внимание, че откриването на подобни центрове е насочено към засилване и стимулиране на дейността на азербайджанската общност.

Било е отбелязано, че центърът също така ще стане благоприятна платформа за пропаганда на реалностите в Азербайджан, а също така на неговата история и култура.

На края е била изпълнена художествена програма, с участието на живеещите в Днепър талантливи азербайджанци. Изпълнението на цигулка на песента „Саръ гялин“ от Емин Алиев, песента на Муслим Магомаев „Азербайджан“, изпълнението на ученическата танцова група „Лейла“ и прочетените откъси от творчеството на гениалния мислител Насими са били посрещнати с голям интерес.