Интерконекторът GREGY и неговото стратегическо значение бяха представени на събитието „Енергийна взаимосвързаност Европа-Египет“

Интерконекторът GREGY и неговото стратегическо значение бяха представени на събитието „Енергийна взаимосвързаност Европа-Египет“

Автор:
Диана Зайкова

На снимката от ляво на дясно: д-р Мохамед Ел Собки, бивш изпълнителен председател на NREA, Гелсомина Вигльоти, вицепрезидент на ЕИБ, д-р Габер Ел Десуки, председател на „Egyptian Electricity Holding Company“, Томас Крисен, вицепрезидент HVDC, „Hitachi Energy“, Лейла Ел Харес, управляващ директор на „Siemens Energy“ за Египет, Мохамед Амер, глобален ръководител на „Green Hydrogen and Ammonia“ и генерален мениджър в SCATEC, Джон Каридас, главен изпълнителен директор на ВЕИ бизнес звеното на „Copelouzos Group“.

Снимка: ELICA Group 

Гръцката „Copelouzos Group“ участва в събитието „Енергийна взаимосвързаност Европа-Египет“, организирано от Постоянното представителство на Европейския съюз в Кайро и шведското посолство по линия на шведското председателство на Съвета на ЕС. Джон Каридас, главен изпълнителен директор на ВЕИ бизнес звеното на „Copelouzos Group“, представи ключовите ползи и възможности, които въвеждането в експлоатация на електрическата връзка между Египет и Гърция GREGY ще открие за Египет и Гърция, както и за цяла Европа.

Проектът за изграждане на египетско-гръцката електрическа връзка GREGY се разработва от дъщерната компания на „Copelouzos Group“ – ELICA S.A. Веднъж завършен, интерконекторът ще може да пренася към Европа чиста електроенергия, произведена в Египет и други африкански страни, чрез подводни кабели посредством вятърни и соларни паркове. Общата дължина на проекта достига внушителните 1373 км.

По думите на Каридас електрическата връзка ще подпомогне засилването на пазарната интеграция, повишаването на сигурността на доставките и увеличаването на социалното и икономическо благосъстояние на Египет, Гърция и редица страни в Европа.

Проектът бе представен в присъствието на посланика на делегацията на ЕС в Египет Кристиан Бергер, посланика на Швеция в Египет Хакан Емсгард, гръцкия посланик в Египет Никос Папагеоргиу, министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек Ел-Молла, представители на международни финансови институции и редица официални гости.

В рамките на събитието Каридас подчерта положителния ефект, който въвеждането на GREGY в експлоатация ще има не само върху свързаността на Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, но и за цяла Европа. Реализацията на GREGY ще позволи доставката на зелена енергия от 3000 MW от Египет до Гърция, а през Гърция и към редица държави в Европа. Това ще подпомогне ЕС в постигането на общите цели за осигуряване на достъп до повече възобновяеми енергийни източници, декарбонизация и намаляване на зависимостта от електроенергия, произведена от природен газ. GREGY е проект, който подкрепя целите Fit-for-55 и RepowerEU, както и стратегията на Египет за климатично неутрална енергийна система.

Наскоро GREGY получи категоричен вот на доверие от правителствата на участващите държави – включително от България. Проектът е във фаза на ускорено развитие, като предстои старт на изпълнението на окончателните технически проучвания. Реализацията на връзката между Египет и Гърция ще има положително въздействие, надхвърлящо границите на двете държави, с преки ползи за цяла Европа.