Азербайджан е модел на мултикултурализъм и толерантност

Автор
ФИКРЕТ АХУНДОВ

Н. Пр. Фикрет Ахундов е посланник на Азербайджанската република в Кралство Нидерландия

Снимка: Diplomat Magazine – the Netherlands

В един свят, където етническата и религиозна дискрминация са станали обичайно явление, Азербайджан остава като модел на междукултурна и религиозна толерантност. Факт е, че мултикултурализмът и толерантността са стил на живот за многонационалния и мултиконфесионалния азербайджански народ, както и неделима част от държавната политика, запазена през вековете.

Един много ясен пример е първият Парламент на Азербайджан от 1918 година, който събира депутати с различен етнически произход: азербайджанци, руснаци, арменци, евреи и дори един немец. Днес, Бакинския международен център по мултикултурализма, работи в Азербайджан за да изследва проблемите на мултикултурализма и за да го насърчава. Също така, има специален правителствен съветник по проблемите на мултикултурализма, по между-етническите и религиозните въпроси. Освен това, азербайджанското правителство, заедно с различни международни организации, редовно е домакин на Форума за междукултурен диалог и на Бакинския международен хуманитарен форум.

Днес, в страната има религиозна свобода. Ислямът, християнството, юдаизмът, както и други религии свободно се упражняват в страната. Практически в Азербайджан присъствуват всички течения на християнството, като Православието, Католицизма, Лютеранството, Протестантизмът, Армено-Григорианството, както и историческата Кавказка Албанска църква. В Азербайджан верующите се молят в повече от две хиляди джамии, 130 църкви и 7 синагоги, като този брой нараства ежегодно.

Азербайджан е дом на много етноси, като руснаци, украинци, беларуси, кюрди, евреи, арменци, гърци, германци и татари. Има много поселища на етническите малцинства в Азербайджан, като селото на еврейската общност в страната – Червеният град, селото на молоканите – Ивановка, селото на удините – Нидж и историческото село  Хиналиг – в района на Губа. Етническите малцинства в страната имат техни собствени училища, културни центрове, масмедии и интернет ресурси. Правителството взима необходимите мерки да осигури изучаването на езците на етническите малцинства от децата от тези общности.

Сред всички тези етнически малцинства, населението на село Хиналиг е уникално с езика си в световен мащаб. Това етническо малцинство произхожда от жителите на историческа Кавказка Албания – държава, която се е простирала върху земите на днешната Азербайджанска република. Днес, правителството полага специални трижи за опазването на езика на това уникално население.

Друг пример на религиозното и културно многообразие на Азербайджан е Червеният град в Губа. Това е едно от най-големите компактни поселения на евреи по света, извън Израел. Това селище също така е известно като „Кавказкият Ерусалим”. Червеният град е модел на толерантност и уважение към многобразието.

Заслужава си да се отбележи, че в Азербайджан има също така немски селища, които датират от началото на 19-ти век. Историческият и културен паметник и символ на тези поселища е германската Лютеранска църква, построена през 1854 година, която е запазена до наши дни в Гьойгьол в Азербайджан.

Друга немска Лютеранска църква е била построена в Баку през 1899 година. В момента църквата изпълнява функцията и на зала за камерна и органна музика на азербайджанска Държавна филхармония. Разнообразни събития и концерти се провеждат в нея редовно. През 2017 година, по решение на UNESCO беше отпразнувана 200-та годишнина на преселването на немците от Швабия м Азербайджан.

И последно, но не по значение, Азербайджан е дом на приблизително 30 хиляди етнически арменци, независимо от факта, че над 20 на сто от територията на Азербайджан е окупирана от Армения. Това ясно демонстрира толерантността на азербайджанския народ към етническите и религиозните малцинства и към културното многообразие. Тези факти опровергават фалшивата арменска пропаганда, че азербайджанците и арменците са неспособни на мирно съвместно съществуване.

Забележка: Н. Пр. Фикрет Ахундов е посланник на Азербайджанската република в Кралство Нидерландия. Преди да заеме този пост той работи в посолството на Азербайджан в София.

Източник: http://www.diplomatmagazine.eu/2020/04/05/azerbaijan-is-a-model-of-mult…