АЗЕРБАЙДЖАН

Азербайджан започна строителството на пътя за Нахичеван

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Започнаха строителните работи на пътя от Азербайджан за Нахичеван. За това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция – Адил Караисмаилоглу.

Според него, турската страна е обсъдила въпроса за този път със заместник министър-председателя на Азербайджан. Караисмаилоглу е подчертал, че строителството трябва да бъде завършено в най-кратък срок. То вече е започнало.

Съкращаването на емисиите на CO2 ще стане ръководен принцип в сътрудничеството между ЕС и Азербайджан

Автор
НАРГИЗ САДЫХОВА

В момента Европейският съюз разработва програмата за подпомагане на Азербайджан в периода 2021 – 2027 година.

За това съобщи говорителката на Европейската комисия – Ана Писонеро.

По думите й, през месец февруари 2021 година са били проведени консултации със заинтересуваните страни за обсъждане на бъдещите насоки на помощта.

Министерството на енергетиката на Азербайджан подписа меморандум за разбирателство с Международната финансова корпорация (МФК) в сферата на морската вятърна енергетика

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Подписан е Меморандум за разбирателство между министерството на енергетиката на Азербайджан и Международната финансова корпорация (МФК), член на Групата на Световната банка, за сътрудничеството в областта на използването на енергията на морските ветрове с цел – развиване на възобновяемите източници на енергия в Азербайджан, съобщава министерството.

В проектите на правителството на Азербайджан се използват технологии с изкуствен интелект

Автор
САДРАДДИН АГДЖАЕВ

В основата на проекта за „лицево разпознаване“ (Face Detection) на ползвателите на порталите за държавни услуги на Азербайджан се прилагат технологии с изкуствен интелект (ИИ), казаха в Центъра за развитие на електронното правителство на Азербайджан.

Отбелязва се, че „Face Detection“ се прилага за разрешаването на редица възможни проблеми при авторизацията на порталите за държавни услуги.

„Росатом“ разглежда проекти в областта на „зелената“ енергетика в Азербайджан

Автор
ФИДАН БАБАЕВА

Държавната корпорация „Росатом“ разглежда проекти в сферата на „зелената“ енергетика в Азербайджан, съобщава Търговското представителство на Русия в Азербайджан.

ЕБВР оказва финансова помощ на азербайджански производител на хранителни продукти и напитки

Автор
ФИДАН БАБАЕВА

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще даде на азербайджанското предприятие за производство на хранителни продукти и напитки “Avrora” кредит в размер на 25 милиона евро, в подкрепа на развитието на компанията.

За това съобщава пресслужбата на ЕБВР.
Според наличната информация, целта на кредита е финансиране на придобиването на нови производствени линии и оборудване, ускоряване на развитието на сектора на агробизнеса в Азербайджан и подкрепа на равенството на половете.

Световната банка е готова да даде подкрепа на Азербайджан в осъществяването на икономическите реформи

Автор
ЗЕЙНИ ДЖАФАРОВ

Председателят на Централната банка на Азербайджан (ЦБА) – Елман Рустамов се е срещнал с регионалния директор на Световната банка (WB) за Южен Кавказ – Себастиан Молинеус.

Както съобщава ЦБА, на срещата е участвала и ръководителката на офиса на Световната банка в Азербайджан – Сара Майкъл.

Азербайджан разширява сътрудничеството си с американски венчърен фонд

Автор
САДРАДДИН АГДЖАЕВ

Улви Мехтиев - председател на Държавната агенция по обслужването на гражданите и социалните иновации (служба ASAN) при Президента на Азербайджан се е срещнал с регионалния директор на компанията „500 Startups“ – Ариане Дилтс.

Както са съобщили от Агенцията, двете страни са обсъдили мерките, които служба ASAN предприема в посока на формирането на инфраструктурата и иновационната екосистема в Азербайджан.

На газопровода за доставка на азербайджански газ в България, беше отпуснат първият транш по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (OPIC)

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Консорциумът ICGB AD, който работи над осъществяването на проекта за строителство на интерконектора Гърция – България (IGB), неотдавна получи първия транш от утвърденото финансиране в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (OPIC), съобщават от компанията.

Микаил Джаббаров посочи цели на присъединяването на Азербайджан към мрежата на центровете на ІV-тата индустриална революция

Автор
ЗЕЙНИ ДЖАФАРОВ

Азербайджан се присъедини към мрежата на центровете на Четвъртата индустриална революция.

Както беше съобщено, това беше съобщено в Twitter от министъра на икономиката на Азербайджан – Микаил Джабаров.

Министърът е отбелязал, че целта на присъединяването на Азербайджан към мрежата е да се използват максимално възможностите, които дава Четвъртата индустриална революция, а също така да се заемат предни позиции сред водещите страни в света в тази област.