АРМЕНИЯ

Рахман Хюмматов: Зангезурският коридор ще позволи увеличаване на пропускателната способност на Средния коридор

Автор
Марияна Ахмедова

Изпълнението на проекта на Зангезурския коридор ще разшири пропускателната способност на Средния коридор с 8-10 милиона тона годишно.

Това е заявил заместник-министърът на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан - Рахман Хюмматов по време на представянето на изследването на Средния коридор, проведено от Световната банка днес в Тбилиси.

Вахан Костанян: Предстои обсъждане на следващото заседание по текста на мирния договор с Азербайджан

Автор
Инглаб Мамедов

Надяваме се, че ще се състои среща между външните министри на Азербайджан и Армения, на която ще бъдат обсъдени всички въпроси.

Това каза пред репортери заместник-министърът на външните работи на Армения Вахан Костанян, съобщават арменските медии.

Според него Армения е получила поредните коментари от азербайджанската страна по проекта за мирен договор и сега се провеждат обсъждания между делегациите, водени от двамата министри, относно следващата среща по текста на мирния договор.

Пашинян обяви намерението си да подпише мирен договор с Азербайджан

Автор
Инглаб Мамедов

Архитектурата и принципите на мирния договор между Армения и Азербайджан са съгласувани, Ереван има политическата воля да подпише този документ, е заявил арменският премиер Никол Пашинян.

„По същество архитектурата и принципите на мирния договор между Армения и Азербайджан са съгласувани и в края на миналата година ни се струваше, че сме много близо до окончателното съгласие по текста на заключителния [мирен] договор“, е казал Никол Пашинян в интервю за „The Telegraph“.

Армения се надява в близко бъдеще да проведе среща за делимитацията на границата с Азербайджан

Автор
Инглаб Мамедов

Армения се надява в близко бъдеще да проведе среща за делимитацията на границата с Азербайджан.

Това съобщи пред арменските медии вицепремиерът Мхер Григорян в събота. 

„Все още няма споразумение за датата на следващата среща, но мисля, че ще я организираме в близко бъдеще“, отбелязал е той.

Генералният секретар на Интерпарламентарния съюз (IPU) назова възможни дати за обсъждане на създаването на платформа за междупарламентарен диалог между Азербайджан и Армения

Автор
Ляман Зейналова

Дискусиите за създаване на платформа за междупарламентарен диалог между Азербайджан и Армения може да се състоят в Женева през март.

Това каза в ексклузивно интервю за агенция „Trend“ генералният секретар на Интерпарламентарния съюз (IPU) Мартин Чунгонг по време на посещението си в Баку.

„Fitch Solutions” за възможния срок за подписване на мирен договор между Азербайджан и Армения

Автор
Инглаб Мамедов

Азербайджан и Армения може да подпишат мирен договор през първата половина на 2024 г., съобщи „Trend“ в петък с позоваване на „Fitch Solutions“, която е част от групата на „Fitch“.

„Ние смятаме, че мирно споразумение между Азербайджан и Армения може да бъде сключено още през първата половина на 2024 г.“, са казали от „Fitch Solutions“.

Армения отново помага на Русия да заобиколи санкциите на ЕС – икономист от МВФ

Автор
Марияна Ахмедова

Армения отново помага на Русия да заобиколи санкциите на ЕС.

Това съобщи Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси (IIF), бивш главен валутен стратег в Goldman Sachs и старши икономист в Международния валутен фонд.

Кризата на река Араз: замърсителите от арменската минна индустрия мащабно подкопават екологията на своите съседи

Автор
Елнур Багишов

Както съобщава Trend, ръководителят на Иранската минна палата - Мохамад Реза Бахраман изрази загриженост относно замърсяването на река Араз от арменските медни мини.

Бахраман отбеляза, че за съжаление иранското правителство е пренебрегнало този проблем, докато иранският минен сектор отговаря на всички необходими стандарти.

Служителят добави, че някои групи в минния сектор са критикували иранските мини, че са неетични.

Ереван декларира готовност да сътрудничи с Азербайджан за изясняване на съдбата на безследно изчезналите лица

Автор
Инглаб Мамедов

Ереван е готов да сътрудничи с Азербайджан за изясняване на съдбата на лица, смятани за безследно изчезнали.

Това се посочва в изявлението на Междуведомствената комисия на Армения по въпросите на пленниците, заложниците и безследно изчезналите лица.

„Армения многократно, включително на високо и най-високо ниво, е заявявала, че е готова да сътрудничи с Азербайджан за изясняване на съдбата на лицата, които се водят като изчезнали“, се казва в изявлението.

Арарат Мирзоян: Армения може да предаде на Азербайджан нови карти на минните полета в Карабах

Автор
Инглаб Мамедов

Армения може да предаде нови карти на минни полета в Карабах на Азербайджан, „ако се създаде атмосфера на доверие“.

Това каза на пресконференция арменският външен министър Арарат Мирзоян.

„Сега арменската страна се опитва да създаде нови карти чрез разпитване на очевидци и ако има атмосфера на доверие, арменската страна може да обсъди предаването им на Азербайджан, но този път с участието на международната общност“, каза той.

Subscribe to АРМЕНИЯ