В Армения възобновиха делото за терористичния акт в парламента през 1999 година

Автор
BLACKSEA-CASPIA

„Анахит Бахшян (вдовицата на убития заместник председател на парламента Юрий Бахшян) и нейно упълномощено лице са обжалвали взетото по-рано решение за прекратяване на делото. Жалбата е била удовлетворена от генералния прокурор и делото е било изпратено в следствения орган за подновяване на разследването”, е съобщила Аревик Хачатрян – прес секретар на генералната прокуратура.

Снимка: panorama.am

Прокуратурата на Армения е решила да възобнови разследването за терористичния акт в парламента през 1999 година, е съобщила на 25 декември 2019 година на „РИА Новости”, Аревик Хачатрян – прес секретар на генералната прокуратура. За това съобщи “Trend.az”, позовавайки се на „РИА Новости”.

На 27 октомври 1999 година, група терористи нахлу в пленарната зала на Националното събрание на Армения и разстреля намиращите се там ръководители и членове на парламента и правителството.

Жертва на терористите стават председателят на парламента Карен Демирчян, премиерът Вазген Саркисян, заместник председателите на Националното събрание Юрий Бахшян и Рубен Мироян, депутатите Микаел Котанян, Арменак Арменакян, Хенрих Абрамян, министърът по оперативните въпроси Леонард Петросян.

„Анахит Бахшян (вдовицата на убития заместник председател на парламента Юрий Бахшян) и нейно упълномощено лице са обжалвали взетото по-рано решение за прекратяване на делото. Жалбата е била удовлетворена от генералния прокурор и делото е било изпратено в следствения орган за подновяване на разследването”, е съобщила Хачатрян.

Съдебният процес над терористите продължава от 2001 до 2003 година. На доживотен затвор са осъдени шестима терористи, в това число и лидерът на групата Наири Унанян. Още един от членовете на групата е осъден на 14 години лишаване от свобода. Всичките седем обвиняеми са признати за виновни по редица членове на Наказателния кодекс на Армения, включително: измяна на родината, тероризъм, извършване на особено опасни престъпления срещу държавата.

В хода на следствието е било заведено наказателно дело по отделената в отделно производство част, отнасяща се за организаторите на терористичния акт. През месец ноември 2004 година, генералната прокуратура на Армения е взела решение да прекрати делото, поради липса на състав на престъпление. По сведения на ръководителя на следствената група са били изчерпани всички следствено – оперативни методи за изясняване на нови факти и на възможните участници по делото срещу организаторите на терористичния акт.

Източник: https://www.trend.az/scaucasus/armenia/3169274.html