ТЕРОРИЗЪМ

Армения обяви на Азербайджан терористична война

Автор
НАМЪК АЛИЕВ

В средствата за масова информация и в социалните мрежи нараства безпокойството от разпространяването на информация в реално време за дислокацията и придвижването на азербайджанските военни подразделения.

В Армения възобновиха делото за терористичния акт в парламента през 1999 година

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Прокуратурата на Армения е решила да възобнови разследването за терористичния акт в парламента през 1999 година, е съобщила на 25 декември 2019 година на „РИА Новости”, Аревик Хачатрян – прес секретар на генералната прокуратура. За това съобщи “Trend.az”, позовавайки се на „РИА Новости”.

На 27 октомври 1999 година, група терористи нахлу в пленарната зала на Националното събрание на Армения и разстреля намиращите се там ръководители и членове на парламента и правителството.

Анкара осъди решението на съда в САЩ по делото на арменския терорист Хампиг Сасунян

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Анкара категорично осъди одобряването на молбата за освобождаване на арменския терорист Хампиг Сасунян (Hampig Sassounian, известен и като Хари Сасунян), убил на 28 януари 1982 година генералния консул на Турция в Лос Анжелос – Кемал Аръкан от страна на съда в Съединените щати.

В съобщение на турското Министерство на външните работи се казва, че в Анкара с огромно съжаление са научили вестта за решението на съда в Калифорния от 27 декември 2019 година.

Папа Франциск се помоли за убития католически свещеник Ховсеп Петоян

Автор
Sputnik Armenia

Папа Франциск се присъедини към хилядите католици, скърбящи за гибелта на католическия свещеник в Сирия.

„В мислите си съм заедно с арменската католическа община в Камъшълъ, Сирия, където хората се събраха на погребението на своя духовен пастир, отец Ховсеп Петоян, убит вчера заедно с баща си. Моля се за тях, за техните роднини и за всички християни в Сирия“, написа той в Twitter.

Турция депортира в Дания заподозрян за тероризъм

Автор
Dansk radio DR / Minval.az

Турция депортира в Дания 28 годишния палестинец с датско гражданство – Ахмед Салам ал Хайя, който е участвал във военните действия в Сирия на страната на терористични формирования. Той вече е кацнал на летище Копенхаген в понеделник вечерта, където полицията го е задържала, съобщава Датското радио.

„Ислямска държава“ пое отговорността за убийството на арменски свещеник в Сирия

Автор
SANA / ТАСС

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е поела отговорността за убийството на католически свещеник и на баща му, извършено в понеделник, 11 ноември 2019 година в северна Сирия.

По-рано, агенция SANA съобщи, че настоятелят на арменската католическа църква, която се намира в крайграничния сирийски град Камъшлъ и неговият баща са били застреляни в североизточна Сирия, на пътя водещ от провинция Ал Хасака към Деир аз Зоур.

Турция започна депортирането на чужденците – терористи

Автор
Anadolu / Minval.az

В понеделник, 11 ноември 2019 година, Турция започна депортирането на чужденците – терористи.

По този начин от страната, след приключване на правните процедури е изгонен терорист – дошъл от Съединените щати, Съобщава агенция “Anadolu”, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи на Република Турция.

Подготвя се документацията за депортирането на терорист дошъл от Германия. В рамките на деня се очаква депортирането на още един терорист в Дания.

Намаляващата външна подкрепа отслабва сирийския бунт

Автор
Теодор Дечев

Обратите в хода на събитията белязаха гражданската война в Сирия откакто тя започна през 2011 година. По различни времена ту бунтовниците, ту лоялистите надделяваха на бойното поле. Но по-късно, най-решаващият елемент, който определя кой взема връх, се оказа степента на външна помощ и подкрепа, която всяка от страните получава. За сирийските възстанници, Турция беше важен спонсор, ако не и най-важният. Днешният хаос в Турция, последвал провалилият се опит за преврат, по-скоро ограничава активността на Анкара в сирийския конфликт.

Турската туристическа индустрия понася тежък удар

Автор
Stratfor

Терористичните атаки, геополитическото напрежение между Турция и съседите й, както и допълнителната доза политическа нестабилност след неуспешния опит за преврат от 15-ти юли 2016 година, нанесоха удар по туристическата индустрия на Анкара. Секторът, който дава 12,9 процента от брутния вътрешен продукт на Турция и в който са наети 8,3 от работната сила в страната се е сринал с 23 на сто през първите пет месеца на 2016 година и продължава да се плъзга надолу.