В Иран на всеки десет минути умира по един човек от коронавирус, според данните на Министерството на здравеопазването на страната

Автор:
ЭЛЬНУР БАГИШЕВ

На 19 март 2020 година, заместник-министърът на здравеопазването на Иран – Ирадж Харирчи е съобщил, че всеки час в Иран се заразяват 43 души. Също така всеки час в страната умират средно по 3 души.

Снимка: Mehdi Bolourian, Wikimedia Commons

Настоящата информация, въпреки шокиращия си характер не представлява нито „Фейк нюз”, нито опит за психологическо въздействие върху обществото. Това са данни, произтичащи от иранските здравни власти, цитирани по много надежден източник. Публикуваме тази информация и ще продължаваме да наблюдаваме разпространението на епидемията от коронавируса в Иран, поради нейната значимост в общия, глобален контекст на събитията. Трябва да се отбележи, че властите в Иран определено не бездействуват, а духовните водачи на страната се отнесоха съвсем отговорно към ставащото – петъчните молитви в джамиите бяха отменени, без да се правят каквито и да са спекулативни богословски разсъждения. Въпреки това епидемията се разраства с шеметни темпове.

По последна информация в Иран на всеки 10 минути умира човек, заразен от коронавируса.

За това е написал на страницата си в Twitter ръководителят на прес службата на Министерството на здравеопазването, лечението и медицинското образование на Иран – Киянуш Джаханпур. Цитираме съобщението по агенция “Trend.az”, която разпространи информацията в четвъртък, 19 март 2020 година.

Освен това, според думите на Джаханпур, всеки час в страната се заразяват средно по 50 души.

Трябва да се отбележи, че до 18 март 2020 година, здравните власти в Иран са потвърдили заразяването на 17361 души, смъртта на 1135 души и оздравяването на 5710 души.

Също така, на 19 март 2020 година, заместник-министърът на здравеопазването на Иран – Ирадж Харирчи е съобщил, че всеки час в Иран се заразяват 43 души. Също така всеки час в страната умират средно по 3 души.

Източник: https://www.trend.az/iran/society/3210357.html