ИРАН

Пускат първия редовен товарен влак от Индия за Русия през Азербайджан

Автор
BLACKSEA-CASPIA

През месец юни на 2021 година, дъщерната ковпания на „Руски железопътни линии” – „РЖД Логистика” (РЖДЛ), планира да пусне редовен товарен (контейнерен) влак от Индия за Русия, като маршрутът му ще премине и през Иран и Азербайджан.

Генералният директор на РЖДЛ – Дмитрий Мурев е заявил на конференция, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум, че до сега по международния транспортен коридор „Север - Юг” са тръгвали влакове само в изпитателен режим.

Иран се присъедини към глобалната надпревара на електромобилите

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Иран се включи в глобалната надпревара на електромобилите, след като местният инженерно-енергиен гигант “MAPNA Group” и “Bam Khodro”, дъщерна компания на “Kerman Motor Company”, се готвят за съвместно производство на електромобили.

На 16 май 2021, “MAPNA Electric” и “Control Engineering and Manufactoring Company” (MECO) и “Bam Khodro” създадоха съвместно предприятие за проектиране и производство на електромобили от класовете A и B и за разработване на съответните технологии, съобщава Офиса за връзки с обществеността на MAPNA.

В Иран започна третата фаза на клиничните изпитания на иранската ваксина срещу COVID-19 – „Ков Иран Баракат“

Автор
BLACKSEA-CASPIA

В Техеран започна третата фаза от изпитанията върху хора на иранската ваксина срещу COVID-19 – „Ков Иран Баракат“. Първите трима, върху които ваксината е била изпитана са били членът на На;ионалния окмитет по инфекциозни заболявания Мину Мохрез, ръководителят на парламентарната комисия по здравеопазване Хоссейн Али Шахриари и бившият професор в Медицинския университет – Хамадан Амир Заргар.

Узбекистан е заинтересуван от иранските морски пристанища. Иран може да осигури на Ташкент транзитни пътища до световните пазари

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев е приел на 05 април 2021 година, министъра на външните работи на Иран – Мохаммад Джавад Зариф, който е в страната на работно посещение. За това съобщи прес службата на държавния глава на Узбекистан, цитирана от „Газета.Uz“.

В хода на срещата е било отделено особено внимание на въпросите на икономическото сътрудничество, на развитието на търговските връзки и на даването на ход на нови проекти за сътрудничество.

В Иран се пуска в експлоатация първата поточна линия за масово производство на ваксина за COVID-19

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Едновременно с провеждането на 2-ия и 3-ия етап на клиничните изпитания на ваксината „Ков Иран Баракат“ срещу COVID-19 върху хора, на 15 март 2021 година е било одобрено пускането в експлоатация на производствена линия за серийното й производство.

За това е заявил председателят на организацията „Щаб квартира за изпълнение на разпорежданията на Имама“ – Мохаммад Мохбер, говорейки по време на церемонията за започване на 2-та и 3-та фаза на клиничните изпитания на иранската ваксина „Ков Иран Баракат“.

Хусейн Пирмуаззин: Иран смята участието си във възстановяването на Карабах за една от главните си цели

Автор
ЭЛНУР БАГИШЕВ

Иран смята участието си във възстановяването на Карабах за една от главните си цели. Това е заявил Хусейн Пирмуаззин – председател на Иранско-азербайджанската търговска палата, по време на уебинара „Търговският потенциал и възможностите между Иран и Азербайджан“.

Иранската армия за първи път изпита безпилотни летателни апарати самоубийци - „Араш“, с използване на „стелт“ технологии

Автор
BLACKSEA-CASPIA

За първи път в историята си, иранската армия е изпитала по време на бойни учения, безпилотни самолети – „самоубийци“, собствено производство. Новият боен дрон – „камикадзе“ е известен под името „Араш“, като в конструкцията му са използвани и „стелт“ технологии. За това съобщава официалната иранска информационна агенция “IRNA”.

Гвардейците на Ислямската революция съобщиха, че първият ирански военен изкуствен спътник на Земята "е изведен успешно в орбита"

Автор
РАДИО „FARDA"

Гвардейците на Ислямската революция (известни и като „Стражите на Ислямската революция") съобщиха на 22 април 2020 година, че първият ирански военен изкуствен спътник на Земята успешно е бил изведен в орбита.

Помощта от Азербайджан за борба с коронавируса, предизвика в Иран позитивен отзвук – посланник Джавад Джахангирзаде

Автор
ЭЛНУР БАГЪШОВ

Фактът, че Азербайджан оказа помощ на Иран в размер на 5 милиона долара за борба с коронавируса, предизвика в страната крайно положителен отзвук. Това е заявил посланникът на Иран в Азербайджан – Джавад Джахангирзаде.

Според него, Азербайджан и Иран имат сухопътна граница с дължина от повече от 750 километра. Напълно естествено е, че всяко събитие оказва влияние на взаимоотношенията между двете страни.

17 нови нефтохимически завода в Иран ще заработят до месец март 2021

Автор
TEHRAN TIMES

Иранския министър на нефта - Биджан Намдар Занганех е заявил, че 17 нови нефтохимически завода ще бъдат открити в страната през текущата персийска календарна година (тя завършва на 20 март 2021 година), съобщи новинарската агенция “Tasnim”.

Говорейки на публично събрание за рязкото повишаване на производството, Занганех е посочил, че влизането в експлоатация на новите мощности ще донесе на страната 6 милиона американски долара приходи годишно.