ИРАН

Азербайджанската република трябва да забрави илюзията за купуване на сигурност от чужденци

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Председателят на Стратегическия съвет по международните отношения на Иран – Камал Харази е посъветвал властите на Азербайджанската Република да забравят илюзията за купуване на сигурност от чуждестранни сили и да се опират на народа на своята страна. Според официалната държавна информационна агенция на Иран – IRNA, това изявление е било направено на 05 октомври 2021 година.

Харази е нарекъл обръщението към чужденците с цел осигуряване на сигурността на страната, нелогично и неразумно.

Иран планира да изпрати човек в космоса през 2025 година

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Освен изстрелването на спътници, Иран планира да изпрати човек в космоса до 2025 година. За това е съобщил ръководителят на иранския космически институт - Фатхолла Оми.

Сочейки постиженията на Иран в аерокосмическата област, Оми е изброил изстрелването на спътниците „Омид“, „Расад“, „Навид“, „Фаджр“ и „Пайам“ през последните години.

Джавид Гурбанов: Транспортният коридор Север – Юг играе важна роля в развитието на стокооборота на страните - учстнички

Автор
САДРАДДИН АГДЖАЕВ

Международният транспортен коридор „Север - Юг” играе важна роля в развитието на стокооборота и вносно – износните операции на страните – участнички в този проект.

За това е говорил председателят на акционерното дружество „Азербаджански железни пътища” – Джавид Гурбанов по време на 6-тото заседание на Работната група по развитието на западния маршрут на Международния транспортен коридор „Север - Юг”, състояло се в Баку.

Иран ще проведе мащабни военни учения покрай границата си с Азербайджан

Автор
STRATFOR

Какво става: Иранската армия ще проведе учения по северозападната си граница с Азербайджан, които ще започнат на 1-ви октомври 2021 година, съобщава “Bloomberg”, като цитира високопоставен ирански военен. Комбинираните учения на различни родове войски ще включат бронирани части, дронове, артилерия, средства за водене на радио-електронна война и хеликоптерни звена.

Иран: Президентът Ебрахим Раиси назначи нов ръководител на агенцията за атомна енергия на Иран с малък опит в областта на ядрената физика

Автор
STRATFOR

Какво се случи: Президентът на Иран Ебрахим Раиси издаде декрет, с който назначава Мохаммед Еслами за нов ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран. Еслами замества на този пост ветерана ядрен физик Али Акбар Салехи, съобщи “Tehran Times” на 29-ти август 2021 година.

Обемът на електронната търговия в Иран нарасна 6,8 пъти през последните три години

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Обемът на електронната търговия в Иран се е увеличил от 159000 милиарда тумана през 2018 година до 1097000 милиарда тумана през 2021 година в стойностно изражение, според съобщение на Центъра по развитието на електронната търговия на страната.

Обемът на транзакциите  в сферата на електронната търговия през 2020 година възлиза на 423000 милиарда тумана, което означава увеличение със 103 процента в сравнение с аналогичния период през 2019 година.

Азербайджан и Иран подписаха Меморандум за разбирателство по строителството на автомобилен мост на река Астарачай

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Заместник министър-председателят на Азербайджан – Шахин Мустафаев, се е срещнал на 09 юни 2021 година с намиращия се на посещение в страната министър на пътищата и градоустройството на Иран – Мохаммад Еслами.

Мохаммад Еслами е поздравил азербайджанския народ и държава с освобождаването на окупираните земи и с победата.

Било е отбелязано, че азербайджанско – иранските отношения се развиват успешно в различни сфери, поради политическата воля на държавните им глави.

Евразийският икономически съюз възнамерява да приключи подготовката за преговорите за създаване на зона за свободна търговия с Иран през месец юни

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Страните от Евразийския икономически съюз (ЕАЭС) ще завършат подготовката за започване на преговори за създаване на зона за свободна търговия с Иран. Това се казва в съобщение на Евразийската икономическа комисия (ЕЭК) относно резултатите от срещата на ръководителя на комисията Михаил Мясникович и министъра на енергетиката на Иран – Реза Ардаканиян, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМЭФ).

Пускат първия редовен товарен влак от Индия за Русия през Азербайджан

Автор
BLACKSEA-CASPIA

През месец юни на 2021 година, дъщерната ковпания на „Руски железопътни линии” – „РЖД Логистика” (РЖДЛ), планира да пусне редовен товарен (контейнерен) влак от Индия за Русия, като маршрутът му ще премине и през Иран и Азербайджан.

Генералният директор на РЖДЛ – Дмитрий Мурев е заявил на конференция, проведена в рамките на Петербургския международен икономически форум, че до сега по международния транспортен коридор „Север - Юг” са тръгвали влакове само в изпитателен режим.

Иран се присъедини към глобалната надпревара на електромобилите

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Иран се включи в глобалната надпревара на електромобилите, след като местният инженерно-енергиен гигант “MAPNA Group” и “Bam Khodro”, дъщерна компания на “Kerman Motor Company”, се готвят за съвместно производство на електромобили.

На 16 май 2021, “MAPNA Electric” и “Control Engineering and Manufactoring Company” (MECO) и “Bam Khodro” създадоха съвместно предприятие за проектиране и производство на електромобили от класовете A и B и за разработване на съответните технологии, съобщава Офиса за връзки с обществеността на MAPNA.