ИРАН

Руският газ може физически да се върне в Европа, без заплащането да отива в Русия

Автор
ГАЛИНА МАРИНОВА

Доц. Теодор Дечев, Висше училище по сигурност и икономика, ръководител на “Blacksea Caspia” в „Светът е бизнес“, 04.01.2023

Новоизпеченият приятел на Москва – Иран, се готви да залее Европа с нефта си, на мястото на отиващият си руски. Поредният удар в гърба за Руската федерация

Автор
ЮРИЙ РОМАНЕНКО

Иран се готви да залее със своя нефт Европа на мястото на отиващите си руски енергоносители: при новоизпечения приятел на Москва са се натрупали 100 милиона барела нефт, които във всеки момент могат да тръгнат на Запад. Техеран само чака зелена светлина.

Шахрияр Ефендизаде: Иран, Азербайджан и Русия скоро ще подпишат споразумение за строителството на железопътната линия Решт – Астара

Автор
ЕЛНУР БАГЪШЕВ

В скоро време ще бъде подписано тристранно споразумение между Иран, Азербайджан и Русия за строителството на железопътната линия Решт – Астара в рамките на коридора „Север – Юг“.

Това е заявил заместник министърът на пътищата и градоустройството на Иран – Шахрияр Ефендизаде на пресконференция, състояла се на 28 август 2022 година в Техеран.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЕБАТИ И „ХИБРИДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ“ В ИРАН

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Едва ли можем да твърдим, че българското общество има кой знае колко задълбочена предства за политическия живот в Иран или за конституционното устройство на тази страна. Още по-малко се знае за взаимодействието между институциите и за противоборствата между различните политически течения и тенденции в ислямската република. Привържениците на либералната западна демокрация в България в преобладаващата си част са готови да отричат изцяло политическите порядки в Иран и дори да демонизират лидерите му.

Иран е заявил за готовността си в най-кратки срокове да увеличи износа си на нефт

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Иран е готов в най-кратък срок да увеличи износа си на нефт, за да се стабилизира пазара. За това е заявил министърът на нефта на Ислямската република Джавад Оуджи след 26-тото заседание на министрите от страните от ОПЕК+, което премина под формата на видеоконференция.

„Ислямска Република Иран е готова да увеличи  доставките на нефт на световните пазари колкото се може по-скоро”, цитира думите на министъра иранската новинарска агенция “Shana”.

Започна монтирането на турбините на хидровъзлите „Худаферин” и „Гъз Галасъ”

Автор
ЕЛНУР БАГИШЕВ

Завърши строителството на хидровъзлите „Худаферин” и „Гъз Галасъ” и започна монтирането на турбините.

За това е съобщия посланикът на Иран в Азербайджан – Сейед Абас Мусави по време на прес конференция, посветена на 43-тата годишнина от победата на ислямската революция в Иран и на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения с Азербайджан.

Според посланика, по цял свят има конфликти, заради ползването на водите на пограничните реки.

Азербайджан и Иран се договориха да продължат строителство на хидровъзлите „Худаферин” и „Гъз Галасъ”

Автор
ЕЛНУР БАГИШЕВ

Азербайджан и Иран са постигнали споразумение да продължат изграждането на хидровъзлите „Худаферин” и „Гъз Галасъ”, както и за тяхната по-нататъшна експлоатация, съобщава иранското Министерство на Енергетиката.

Иран започна да изплаща компенсации на семействата на загиналите в сваления през 2020 година, украински Boeing

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Министерството на транспорта на Иран съобщи, че е започнало да изплаща компенсации на роднините на хората, които загинаха в украинския пътнически самолет, свален от иранската противовъздушна отбрана (ПВО) през месец януари 2020 година.

Президентът на Иран – Аятолах д-р Сеййед Ебрахим Раиси, приветства преговорите по суаповата сделка за доставки на природен газ с Туркменистан

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Президентите на Иран и Туркменистан поставиха ударение на сътрудничеството по границата и на интензифицирането на търговията, с особено внимание към икономическото и търговското сътрудничество с оглед на повишаването на нивото на взаимоотношенията между двете страни.

Ферейдун Баркешли: Договорът за суаповата сделка за пренос на туркменски газ в Азербайджан през Иран е стратегическа стъпка

Автор
ЕЛНУР БАГИШЕВ

Договорът за суаповата сделка за пренос на туркменски газ в Азербайджан през Иран е важна и стратегическа стъпка.

Това е заявил ръководителят на Виенската група за енергийни изследвания в Австрия – Ферейдун Баркешли пред иранската информационна агенция „Shana“.

Според думите му, осъществяването на сделката ще оформи пътната карта на газовата дипломация в района.