Грузия представя антикризисен план за бизнес-сектора

Автор
ТАМИЛЛА МАМЕДОВА

„По решение на правителството се планира да се удвои сумата на връщания ДДС в размер на 600 милиона лари и ние ще върнем на нашата икономика и на компаниите допълнително 600 милиона, което в течение на една година ще доведе до връщането в икономиката на финансови ресурси с размер от 1, милиарда лари посредством ДДС”, е заявил министър-председателят на Грузия – Георгий Гахария.

Снимки: © Александър Имедашвили, Sputnik

Съгласно решение на правителството на Грузия, до 18 хиляди компании, понасящи загуби поради пандемията от коронавируса, ще бъдет освободени за четири месеца от плащане на данъци върху доходите и имуществото им. Това е обявил на прес конференция, министър-председателят на страната – Георгий Гахария.

За това съобщават грузинските средства за масова информация.
Отсрочка на заплащането на данъци ще бъде предоставена на хотели, ресторанти, туристически компании, трансортни компании и износители.

Гахария е подчертал, че като цяло в тези компании работят около 50 хиляди души. Заплащането на отсрочените данъци ще започне от 1 ноември, а обслужването на текущите задължения ще се възобнови през месец юли.

„В течение на четири месеца – март, април, май и юни – тези мерки ще оставят в сектора финансови ресурси в размер на повече от 100 милиона”, е заявил Гахария.

Друга инициатива на правителството на Грузия се отнася до данъка върху добавената стойност. По думите на премиера, благодарение на предвидените мерки, само за година в икономиката на страната ще се върнат финансови ресурси в рамер от 1,2 милиарда лари.

„По решение на правителството се планира да се удвои сумата на връщания ДДС в размер на 600 милиона лари и ние ще върнем на нашата икономика и на компаниите допълнително 600 милиона, което в течение на една година ще доведе до връщането в икономиката на финансови ресурси с размер от 1, милиарда лари посредством ДДС”, е казал Гахария.

Също така, той е напомнил, че търговските банки са се съграсили да сътрудничат с правителството за поддържане на бизнеса, пострадал от коронавируса. Най-големите търговски банки в страната – TBC Bank, „Банка на Грузия” и Liberty Bank, вече са обявили за предоставянето на потребителите на отсрочки за вноските по кредитите за три месеца.

„Заедно с най-големите банки, ние взехме решение, че физическите лица, граждани на нашата страна, в случай на необходимост ще бъдат освободени от задължението да обслужват кредитите си за срок то три месеца. Това е много важно, както от финансова, така и от социална гледна точка”, е отбелязал министър- председателят.

„Като част от анти-кризисния план, правителството ще подпомага малките хотели, така че правителството ще отпусне около 3 милиона лари [около 1,07 милиона американски долара] за да субсидира заемите на малките хотели”, е заявила Натиа Турнава – министър на икономиката на Грузия по време на прес-конференцията.

Според нея, парите които ще бъдат отделени от държавната програма „Произведено в Грузия” и както вече беше казано с тях ще бъдат подпомогнати 18000 предприятия.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Грузия към 13-ти март 2020 година, възлизаше на 25 души. Специалистите смятат, че този брой ще нарастне, дотолкова доколкото епидемиологичната обстановка в Европа се влошава от ден на ден.

Едни от първите в Грузия, усетили удара на коронавируса са туристическият и хотелиерският бизнес. Още през февруари, броят на чуждестранните посещения в страната намаля с 0,7 процента. Според официалната статистика, туристическият сектор в Грузия през февруари тази година е претърпял загуби в размер на 30 милиона лари (10,5 милиона американски долара), поради спада на броя на посещенията на чуждестранните туристи. В Националната администрация на туризма в Грузия предупредиха, че през март ситуацията значително ще се влоши.

Положението се усложнява и от сериозното падане на курса на грузинската национална валута – лари. На фона на нестабилността на световните валутни пазари, от понеделник до петък (от 9 март 2020 до 13 март 2020 година) тя се е обезценила с 6,3 процента. Обменният курс на лари спрямо долара, установен от Националната банка на Грузия на 13 март 2020 година е 2,9494 лари за един американски долар.

Източник: https://www.trend.az/business/economy/3207060.html