ГРУЗИЯ

В Грузия планират да създадат компания – оператор на пазара на природния газ

Автор
BLACKSEA-CASPIA

2021 година е особено важна за газовия сектор на Грузия е заявил директорът на секретариата на Енергийната общност – Янез Копач.

ЕС стартира нов етап ІІ на проекта за управление EU4Energy в Грузия

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Европейският съюз даде ход на новия етап ІІ от проекта за управление EU4Energy за периода след 2021година, е съобщил директорът на Секретариата на Енергийната общност – Янез Копач.

Според думите му, проектът се управлява и осъществява от Секретариата на Енергийната общност с помощта на специално създадено за тази задача подразделение.

Компанията BOTAŞ съобщи обема на експедирания нефт от блока находища „Азери-Чираг-Гюнешли“ през терминала в Джейхан

Автор
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

От началото на 2021 година, турската компания BOTAŞ International Limited (BIL) е натоварила на нефтения терминал в Джейхан двеста и един (201) танкера със 145,7 милиона барела нефт с произход от азербайджанския блок находища „Азери-Чираг-Гюнешли“. Източник на информацията е компанията BOTAŞ International Limited (BIL).

Азербайджан и Казахстан се договориха за ускоряване на създаването на платформа за между регионална търговия

Автор
САДРАДДИН АГДЖАЕВ

Постигната е договореност между Казахстан и Азербайджан за ускоряване на работата по създаване на тристранна съвместна компания, с участието и на Грузия, която да работи в търговско – транспортната сфера в рамките на Транскаспийския международен транспортен маршрут (ТМТМ).

За това са съобщили от Министерството на търговията и интеграцията на Казахстан.

В рамките на ГУАМ ще бъде създадена работна група по стратегическите комуникации

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Министърът на външните работи на Азербайджанската Република – Джейхун Байрамов е взел участие на 37-мото заседание на Съвета на министрите на външните работи на ГУАМ, съобщава „Грузия Online”.

В Батуми планират да създадат изкуствен архипелаг

Автор
ТАМИЛЛА МАМЕДОВА

В Батуми планират да създадат изкуствен архипелаг „Палмов остров“. За това е съобщил председателят на правителството на Аджария – Торнике Рижвадзе, по информация на грузинските средства за масова информация.

Грузия постигна значителен напредък по пътя към сближаване с Европа – Саломе Зурабишвили

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Последните години показаха, че напредъкът по пътя към сближаване с Европа няма алтернатива, е написала Саломе Зурабишвили . Президент на Грузия в Twitter.

„Днес се навършва седмата годишнина от подписването на Споразумението за асоцииране между Грузия и Европейския съюз! Последните години показаха, че напредъкът по пътя към сближаване с Европа няма алтернатива.

Сега Грузия е готова за повече и за конкретни стъпки по пътя към интегрирането в ЕС“, е написала Зурабишвили.

Европейският съюз потвърждава задълбочаването на отношенията със страните от Източното партньорство

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Лидерите на ЕС подкрепиха европейските стремежи на страните от Източното партньорство. За това се казва в изявление, публикувано след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел.

Жозеп Борел: ЕС приветства освобождаването на задържаните арменци от страна на Азербайджан в замяна на карти на минните полета

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Европейският съюз приветства действията, предприети от Армения и Азербайджан със съдействието на Грузия, които доведоха до освобождаването то страна на Азербайджан на 15 задържани арменци и до предаването от страна на Армения на картите на минните полета в Агдамски район.

За това се казва в изявление на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на безопасност – Жозеп Борел.

Пристанище Баку започна да си сътрудничи с мулти модалния торов терминал в грузинското пристанище Батуми

Автор
ФИДАН БАБАЕВА

Подписан е Меморандум за взаимно разбирателство между „Бакинско международно морско търговско пристанище“ АД (Порт Баку), “Trammo Inc.” и “Wondernet Express Investment Group”, която притежава и управлява Батумския торов мултимодален терминал.