ГРУЗИЯ

Азербайджан започна строителството на пътя за Нахичеван

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Започнаха строителните работи на пътя от Азербайджан за Нахичеван. За това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция – Адил Караисмаилоглу.

Според него, турската страна е обсъдила въпроса за този път със заместник министър-председателя на Азербайджан. Караисмаилоглу е подчертал, че строителството трябва да бъде завършено в най-кратък срок. То вече е започнало.

Арменка пя на азербайджански език

Автор
BLACKSEA-CASPIA

По азербайджанската телевизия беше излъчен репортаж за азербайджанците, живеещи в мир с други народи в Дманиския район на Грузия.

Арменката Люба Авдалян, която разказва, че е израснала сред азербайджанци е изпяла занменитата песен “Azərbaycan qızıyam” („Аз съм азербайджанска девойка“) на азербайджански език.

Люба Авдалян споделя, че живее в Дманиския район вече 60 година и много обича азербайджанците:

Грузинската компания „E-Space” планира да продава своето програмно осигуряване на световните пазари

Автор
ТАМИЛЛА МАМЕДОВА

Една от основните задачи за 2021 година, стоящи пред компанията „E-Space”, управляваща обществената мрежа от електрически зарядни станциии в Грузия, е изваждането на своето програмно осигуряване на световния пазар.

За това са съобщили от грузинската компания „E-Space”.

Партньорите от NATO високо оценяват значителния принос, който Грузия прави за глобалната сигурност

Автор
ТАМИЛЛА МАММАДОВА

Грузия остава привързана към своите Евро-Атлантически стремежи, е заявил министърът на външните работи – Давид Залкалиани, съобщават грузинските медии.

Той е отбелязал това по време на телефонен разговор с Държавния секретар на Съединените щати – Антъни Блинкен за положението със сигурността в Грузия и в региона.

Питър Тейс: Съгласието на Азербайджан за транзит на руски газ в Армения е забележителна геополитическа стъпка

Автор
Ляман Зейналова

Съгласието на Азербайджан за транзит на руски газ за Армения – това е грандиозна геостратегическа стъпка, която още повече сближава правителствата на Азербайджан и Русия.

Това е заявил пред агенция “Trend” американският експерт в областта на европейската политика Питър Тейс (Peter Tase).

Започва процесът на адаптация на железопътния сектор на Грузия към стандартите и правилата на Европейския съюз

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Европейският съюз започва нов туинингов проект, за да помогне на железопътния сектор на Грузия да се адаптира към стандаратите и правилата на ЕС и да укрепи нормативно - правната среда на Грузия, съобщават грузинските средства за масова информация.

Натия Турнава: Проектът на Южния газов коридор е важен за укрепването на енергийната независимост на Грузия

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Започнаха доставките на природен газ от находището Шах Дениз в Азербайджан за страните от Европейския съюз. Министърът на икономиката на Грузия – Натия Турнава даде оценка на този проект и на важността му за страната й. Според думите й, Грузия е приемаща страна в Южния газов енергиен коридор, който има решаващо значение за укрепването на енергийната независимост на страната.

ГУАМ поздрави Азербайджан във връзка с освобождението на Шуша от окупацията

Автор
НАРГИЗ САДЪКОВА

Секретариатът на Организацията за демокрация и икономическо развитие ГУАМ е излязъл с изявление относно освобождението на азербайджанския град Шуша от арменската окупация, съобщава „Trend“, позовавайки се на ГУАМ.

Професор Вахтанг Маисая от Грузии: Освобождаването на няколко села от арменска окупация е началото на възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан

Автор
ТАМИЛЛА МАМЕДОВА

На този етап, бойните действия се водят на окупираните територии на Азербайджан, които бяха незаконно завзети на времето от Армения.

За това е заявил известният грузински експерт, доктор на политическите и военните науки, професор Вахтанг Маисая на 28-ми септември 2020 г.

По думите му, в този контекст, освобождаването на редица села от арменската окупация представлява началото на възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан.