Държавният депаратамент: В САЩ разглеждат „Южния газов коридор” като стратегически проект

Автор
ЛЯМАН ЗЕЙНАЛОВА

„Глобалният ръст на производството и търговията с втечнен природен газ представлява благо за Европа от гледна точка на икономическата и енергийната сигурност. Според една от оценките, възможността за внос на ВПГ е спестила на европейските потребители 8 милиарда долара само през 2018 година. А възможността, която осигуряват както втечненият природен газ, така и „Южният газов коридор”, означава, че нашите европейски съюзници и партньори ще имат по-голям контрол над своя икономически просперитет и над националната си сигурност. „Южният газов коридор” и втечненият природен газ се допълват един друг”, е заявил специалистът по енергийна дипломация в Бюрото за енергийни ресурси при Държавния департамент на САЩ – Натан Райх.

Снимка: Nathan Reich, LinkedIn

В САЩ разглеждат „Южния газов коридор” като стратегически проект. За това е заявил пред агенция „Trend.az” специалистът по енергийна дипломация в Бюрото за енергийни ресурси при Държавния департамент на САЩ – Натан Райх (https://www.linkedin.com/in/nathan-reich-a102a615/ ).

„В нашата дипломатическа работа по енергийната безопасност, ние подчертаваме важността на диверсификацията на доставките на енергоносителите. Причината за това е проста: монополите могат да подрият политическата система на страната, да саботират икономическия й растеж, да ерозират социалното и осигуряване.

Затова, ние ще продължаваме да правим всичко възможно, за да помогнем на нашите европейски партньори и съюзници активно да диверсифицират своите енергийни доставки – от гледна точка на източниците на доставките, на маршрутите за внос, на видовете горива включително и възобновяемите източници на енергия”, е заявил Райх.

Специалистът по енергийна дипломация е отбелязал, че в този контекст, правителството на САЩ разглежда „Южния газов коридор” като стратегически проект.

„След завършването на строителството си, „Южният газов коридор” ще предостави на Европа нов дългосрочен източник на доставки за удовлетворяване на търсенето на природен газ. По пътя на диверсифицирането на вноса на природен газ, „Южният газов коридор” ще повиши енергийната сигурност на Европа и с това ще придвижи напред нашите общи интереси в сферата на националната сигурност”, е казал Райх.

Той е отбелязал, че същото може да се каже и за нарастващите възможности на Европа да внася втечнен природен газа (ВПГ), в това число и от Съединените щати.

„Глобалният ръст на производството и търговията с ВПГ представлява благо за Европа от гледна точка на икономическата и енергийната сигурност. Според една от оценките, възможността за внос на ВПГ е спестила на европейските потребители 8 милиарда долара само през 2018 година. А възможността, която осигуряват както ВПГ, така и „Южният газов коридор”, означава, че нашите европейски съюзници и партньори ще имат по-голям контрол над своя икономически просперитет и над националната си сигурност. „Южният газов коридор” и ВПГ се допълват един друг”, е казал той.

Райх е добавил, че за правителството на САЩ, „Южният газов коридор” е ценен по две основни причини: едната е свързана с енергийната сигурност, а другата с политическата и икономическата интеграция.

„В течение на десетилетия, правителството на САЩ дипломатично влагаше средства енергийната сигурност на Европа, дотолкова доколкото това е жизнено важно за енергийния просперитет и за политическия суверените, а следователно и за силата на Трансатлантическия алианс. Затова, не е удивително, че правителството на САЩ разглежда заплахите за европейската енергийна сигурност, като заплахи за националните интереси на САЩ”, е казал той.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3205780.html