Министерството на екологията на Казахстан, призова Киргизстан към сътрудничество за спасяването на Аралско море

Автор:
НАРГИЗ САДЪХОВА, TREND.AZ

„Ние сме убедени, че само със съвместните усилия е възможно да се постигне положително решение на проблемите по такъв сложен въпрос, като съвместното използване на водните и енергийните ресурси на трансграничните реки от басейна на Аралско море. Казахстан е готов на консултации и за обсъждане на предложенията на киргизката страна по дадения въпрос“, посочил е Министърът на екологията, геологията и природните ресурси на Казахстан – Магзум Мирзагалиев.

Снимка: 24.kz

Министърът на екологията, геологията и природните ресурси на Казахстан – Магзум Мирзагалиев, е повдигнал въпроса за подновяването на участието на Киргизката република в Международния фонд за спасяване на Аралско море (МФСА). Информацията е на “Trend.az”, където се позовават на пред службата на министерството.

Министър Мирзагалиев е повдигнал въпроса по време на работното си посещение в Киргизстан, по време на което е обсъдил редица въпроси на сътрудничеството във водно-енергийната сфера.

По време на посещението си в Бишкек, Мирдагалиев се е срещнал с първия вицепремиер на Киргизстан – Кубатбек Боронов, с председателя на парламента Дастанбек Джумабеков, както и с директора на държавната Агенция за водните ресурси при правителството на Киргизстан – Кокумбек Таштаналиев.

По време на преговорите, Мирзагалиев е напомнил на колегите си от Бишкек за инициативата на първия президент на Казахстан – Нурсултан Назърбаев за създаване на Средноазиатски водно-електрически консорциум и е предложил да се върнат към неговата идея и към евентуалното й осъществяване със съвместни усилия. Също така, той е повдигнал въпроса за подновяването на участието на киргизката република в МФСА.

През 2015 година, Бишкек „замразява“ участието си в работата на МФСА и неговите органи.

„Ние сме убедени, че само със съвместните усилия е възможно да се постигне положително решение на проблемите по такъв сложен въпрос, като съвместното използване на водните и енергийните ресурси на трансграничните реки от басейна на Аралско море. Казахстан е готов на консултации и за обсъждане на предложенията на киргизката страна по дадения въпрос“, посочил е министърът.

Източник: https://www.trend.az/casia/kazakhstan/3165045.html