Правителството на Грузия ще представи антикризисен възстановителен план

Автор
ТАМИЛЛА МАМЕДОВА

„Проектът на плана е развит в две посоки. Това са целеви антикризисни планове за социална помощ и поддръжка за предприемачеството. Заедно с това, в петък ще бъде представен план за последователно, поетапно смекчаване на ограниченията и следователно – оживяване на икономиката”, е заявил Ираклий Чиковани - съветник на министър-председателя на Грузия.

Снимка: facebook.com/GeorgianGovernment

В петък, 24 април 2020 година, правителството на Грузия ще представи проекта на антикризисния си, възстановителен план. Това е заявил Ираклий Чиковани - съветник на министър-председателя пред грузинските средства за масова информация.

„Проектът на плана е развит в две посоки. Това са целеви антикризисни планове за социална помощ и поддръжка за предприемачеството. Заедно с това, в петък ще бъде представен план за последователно, поетапно смекчаване на ограниченията и следователно – оживяване на икономиката”, е заявил Чиковани.

Чиковани е отбелязъл, че предприетите от правителството мерки трябва да стимулират развитието на икономиката и са в подкрепа на населението на Грузия. 

По-рано, правителството заяви за заделянето на стимулиращ пакет в размер на два милиарда лари (повече от 633 милиона долара). Това стана, след като на 13 март 2020 година, грузинските власти заявиха за заделяне на пакет в размер от един милиард лари (от порядъка на 317 милиона лари).

Първоначалният пакет съдържа спиране на плащането на данъци за представителите на туристическия сектор до ноември 2020 година, субсидиране на малките и средните хотели, подобряване на кредитно-гаранционната система, ускоряване на връщането на данъка върху добавената стойност (ДДС) и увеличаване на капиталните разходи.

Също така, правителството ще субсидира вноса на девет основни продукта, в това число на брашно, на ориз, на мляко на прах, на масло и ще създаде запаси от тези продукти на стойност 50 милиона лари (повече от 15,8 милиона долара).

Освен това, правителството ще финансира заплащането на сметките за електроенергия и за природен газ на определени категории граждани.
    
Източник: https://www.trend.az/business/economy/3227590.html