Централноафриканската република е готова да открие руски военни бази на своя територия

Централноафриканската република е готова да открие руски военни бази на своя територия

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Посланикът подчерта, че присъствието на руски военни инструктори в страната е засилило боеспособността на армията и военнотехническото сътрудничество с Русия трябва да продължи.

Снимка: Скрийншот „Известия“

Посланикът на ЦАР в Москва Леон Додону-Пунагаза заяви, че страната е заинтересувана да разположи руска военна база на своя територия, където да бъдат разположени от 5000 до 10 000 войници. Това съобщава изданието "Известия" (https://iz.ru/1519991/2023-05-29/posol-tcar-rasskazal-o-zhelanii-razmestit-v-strane-voennuiu-bazu-rf ).

Посланикът подчерта, че присъствието на руски военни инструктори в страната е засилило боеспособността на армията и военнотехническото сътрудничество с Русия трябва да продължи. Той отбеляза, че въпросите на сътрудничеството по отношение на сигурността ще бъдат обсъдени по време на втората руско-африканска среща на върха в Санкт Петербург, на която президентът Фостен-Аршанж Туадера възнамерява да присъства. Посланикът също така отбеляза, че някои страни, включително Франция, изразиха недоволството си от възможното разполагане на руска военна база в страната, но подчерта, че това не трябва да пречи на сътрудничеството между партньорите.

По-рано медиите съобщиха, че се планира да започне сглобяването на автомобили УАЗ „Патриот“ в Централноафриканската република. Отбелязва се, че тази кола е чудесна за движение по лошокачествената пътна настилка в страната.

Източник: https://riafan.ru/24078678-tsar_gotova_otkrit_rossiiskie_voennie_bazi_na_svoei_territorii