РУСИЯ

Изчезванията в Сирия продължават

Автор
Анна Флек

Протестиращи излязоха по улиците в контролираните от правителството райони на Сирия за повече от седмица, призовавайки президента Башар ал-Асад да се оттегли от поста, осъждайки скоковете на цените на горивата, както и лошото икономическо управление и корупцията. Но протестиращите също така призовават за освобождаването на хилядите хора, които са изчезнали по насилствен начин от 2011 година насам.

Хакан Фидан - Ще продължат контактите с всички страни във връзка с възстановяването на зърнения коридор

Автор
Хумай Агаджанова

Единствената страна, която може да осигури подновяването на споразумението за Черноморския зърнен коридор, е Турция.

Това каза турският външен министър Хакан Фидан по време на речта си на 14-ата конференция на посланиците, предаде в понеделник Trend, позовавайки се на TurkicWorld.

Той каза, че контактите с всички страни ще продължат във връзка с възстановяването на зърнения коридор, който е от съществено значение за света по време на продължаващата война между Русия и Украйна.

Подновена вълна от преврати в Африка?

Автор
Анна Флек

Държавният преврат в Нигер, където генерал Абдурахман Тиани завзе властта на 26 юли, се проведе на фона на подновена политическа нестабилност на африканския континент – особено в региона на Сахел. След период на относително спокойствие между 2013 г. и 2020 г. в Африка бяха извършени 13 опита за преврат, включително в Судан, Чад, Буркина Фасо и Мали.

Русия спря зърнената сделка заради износа на амоняк и за да свие приходите на Украйна. Доц. Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea-Caspia“, Лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при ВУСИ в „Светът е бизнес“, 20.07.2023

Автор
Зорница Крушарска

Най-големите купувачи на жито от Украйна са предимно сред т.нар. приятели и съюзници на Русия – Китай, Турция, Египет и тук възниква въпросът защо Путин постъпва така зле, оттегляйки се от зърнената сделка. Очевидно той има два мотива. Единият е, че руснаците предполагат, че приходите на Украйна от износа на зърно се отразяват зле на състоянието на фронта. Вторият е, че Русия се оплаква, че е била ощетена, защото не може да изнася амоняк, както бе договорено в зърнената сделка.

Твърде немиролюбивият индекс на миролюбието

Автор
проф. Намък Алиев

Днес информационната война придоби толкова глобален характер, а някои от нейните инструменти са толкова многовекторни, че понякога е много трудно да се оцени обективно или да се разбере този или онзи доклад на която и да е международна структура, който обобщава конкретния опит от живота на страните по света. След като се вгледате обаче, започвате да разбирате, че с един доклад неговите автори, под прикритието на безпристрастност, едновременно удрят с информационно оръжие интересите на различни региони, държави, политически сили и институции.

Русия изпраща в Украйна арменски „доброволчески“ батальон от граждани на Армения и от арменци – жители на окупираната от РФ Абхазия

Автор
Акпер Хасанов – gazeta.ua

Американският институт за изучаване на войната (Institute for the Study of War - ISW) в новия си отчет за оценката на руската настъпателна кампания отбелязва, че Русия изпраща в Украйна неотдавна сформиран арменски доброволчески батальон.

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

Автор
ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Преди почти три години, приключи Втората Карабахска война, известна още като „44 дневната война“, която в Азербайджан съвсем не без основание наричат „Отечествена“. Войната завърши с победа за Азербайджан, с поражение за Армения и с … придобивки за Русия.

Глобалният отпечатък на ЧВК „Вагнер“

Автор
Мартин Армстронг

В събитие, което беше толкова шокиращо със скоростта на ескалацията си, колкото и с внезапния си край, бунтът на „Вагнер“ или „маршът за справедливост“, както беше описан от основателя на групата Евгений Пригожин, хвърли правителството на Владимир Путин и военните усилия [на руснаците] в Украйна в кризисен режим.

Президентът Токаев ще проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка със ситуацията в Русия

Автор
BLACKSEA-CASPIA

В неделя президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев ще проведе заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледана ситуацията в Русия. От пресслужбата на президента на Казахстан съобщиха, че президентът ще изслуша докладите на ръководителите на силовите ведомства за предприетите мерки и изпълнението на неговите указания във връзка със ситуацията в Русия.

Приятелите и враговете на Русия

Автор
Катарина Букхолц

В хода на нахлуването на страната в Украйна, вярванията за това кой е приятел и кой е враг на Русия се консолидираха сред нейното население. Има обаче едно изненадващо изключение - самата Украйна. Проучване сред руснаците показва, че Украйна е паднала надолу в класацията от втория най-голям враг на Русия през 2021 г. до петия най-голям враг през 2023 г. Докато преди това 40 процента от руснаците са посочили Украйна като враг, само 26 процента я посочват наскоро, когато беше проведено проучване кои са петте най-големи врагове на Русия.