Казахстан и Обединеното кралство търсят начини да засилят двустранната търговия

Казахстан и Обединеното кралство търсят начини да засилят двустранната търговия

Автор:
ЕМИН СЕВДИМАЛИЕВ

„От моето последно посещение през 2019 година, ние видяхме британската бизнес активност в Казахстан да расте до нови висини, подкрепяйки инвестициите, обучението и работните места за местната икономика. По-специално, аз съм развълнувана да видя приноса на Обединеното кралство за земеделието и за образованието тук – две области в които британската експертиза и технология наистина са водещи в света“ е казала търговската пратеничка баронеса Никълсън.

Фото: Trend News Agency

Пратеникът за Казахстан по въпросите на търговията на британския министър-председател – баронеса Никълсън, пристигна в Казахстан на четиридневно посещение за да засили двустранната търговия и икономическите връзки между Обединеното кралство и Казахстан, според британското посолство в страната.

Баронеса Никълсън ще се съсредоточи върху две основни области – образованието и селското стопанство по време на своето посещение.

„От моето последно посещение през 2019 година, ние видяхме британската бизнес активност в Казахстан да расте до нови висини, подкрепяйки инвестициите, обучението и работните места за местната икономика. По-специално, аз съм развълнувана да видя приноса на Обединеното кралство за земеделието и за образованието тук – две области в които британската експертиза и технология наистина са водещи в света“ е казала търговската пратеничка.

Тя ще посети няколко селскостопански предприятия в района на Северен Казахстан, известен със селскостопанската си продукция. Тя ще пътува до фермата “KazBeef” и ще се срещне с Казахстанската републиканска ангъс камара за да обсъди сътрудничеството между фермерите от Великобритания и от Казахстан.

Баронеса Никълсън ще проведе също така няколко срещи с бизнес представители в Алмати с цел да проучи за допълнителни възможности за икономическо сътрудничество между Обединеното кралство и Казахстан.

От гледна точка на търговските взаимоотношения, Казахстан и Обединеното кралство се радваха на една плодотворна година през 2022. Търговския оборот между двете държави достигна 1,8 милиарда американски долара, което представлява повишение от 58,7 процента в сравнение с 1,2 милиарда регистрирани през 2021 година.

Източник: https://en.trend.az/casia/kazakhstan/3717088.html