Кенан Полео: Великобританияа е готова да сподели опита си в областта на морската ветроенергетика с Азербайджан

Кенан Полео: Великобританияа е готова да сподели опита си в областта на морската ветроенергетика с Азербайджан

Автор
МАРИЯНА АХМЕДОВА

Търговският представител на Негово Величество за Източна Европа и Средна Азия – Кенан Полео: „Като страна с една от най-големите инсталирани мощности в офшорната ветроенергетика в света и с най-голямата поредица от проекти в Европа, ние сме готови да споделим британския опит в развитието на отрасъла с Азербайджан“.

Снимка: Trend.az

Великобритания е готова да сподели опита си в областта на морската ветроенергетика с Азербайджан.

Това е заявил търговския представител на Негово Величество за Източна Европа и Средна Азия – Кенан Полео.

„Като страна с една от най-големите инсталирани мощности в офшорната ветроенергетика в света и с най-голямата поредица от проекти в Европа, ние сме готови да споделим британския опит в развитието на отрасъла с Азербайджан“ е казал търговският представител.

Кенан Полео също така е отбелязал, че Великобритания е помогнала също така за финансирането на пътната карта на офшорната ветроенергетика за Азербайджан, която е била завършена и огласена съвместно със Световната банка и Международната финансова корпорация (IFC) през месец юни 2022 година.

„По-късно пред същата година (2022 година), в рамките на петата сесия на Съвместната междуправителствена комисия между Великобритания и Азербайджан, ние организирахме посещение на азербайджанската делегация, начело с министър Шахбазов на най-голямата в света, включена в мрежата плаваща офшорна ветроелектроцентрала в Кинкърдейн“ е отбелязъл търговският представител.

Кенан Полео е отбелязал, че Азербайджан притежава голям потенциал от възобновяеми енергийни източници и това е областта, в която британско-азербайджанското енергийно сътрудничество трябва да се разшири колкото се може по-скоро.

„Великобритания се стреми към достигане на чисто нулевото равнище на емисии до 2050 година, което означава, че ние разширихме своите възможности в широк спектър от технологии за използване на възобновяемите източници на енергия. През нашата междуправителствена работна група и в рамките на Меморандума ни за разбирателство, ние активно споделяме опита на Великобритания, за да помогнем на Азербайджан да развива сектора на чистата енергетика“ е казал търговският представител на Негово Величество.

Източник: https://www.trend.az/business/3690413.html