На 10-ти ноември Турция официално ще се присъедини към Парижкото климатично споразумение

Автор
BLACKSEA-CASPIA

На 10-ти ноември Турция официално ще се присъедини към Парижкото климатично споразумение

Патрисия Еспиноза – изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата е изразила удовлетворение от позицията на Турция. „Ние разбираме, че да привлечем всички страни към това споразумение е дълъг процес. Ние се радваме, че Анкара стана пълноправна страна в споразумението. Това е една от най-големите икономики. Приносът на Анкара към борбата с изменението на климата е много важен“.

Снимка: Новини на ООН

На 10 ноември 2021 година (сряда), Турция официално ще стане страна по Парижкото климатично споразумение, целта на което е ограничаването на нарастването на температурата на въздуха на Земята до не повече от 1,5 градуса по Целзий, съобщава Агения „Андолу“.

Говорейки пред есенната сесия на Общото събрание (Генералната Асамблея) на ООН, Президентът Реджеп Тайип Ердоган е обявил, че Анкара ще ратифицира Парижкото споразумение и си е поставила целта до 2053 година да доведе изхвърлянето на парникови газове в атмосферата до нула процента.

На 6-ти октомври 2021 година, Парижкото споразумение беше ратифицирано в Парламента на Турция и беше публикувано н Държавен вестник на 7-ми октомври 2021 годна.

Турция информира секретариата на ООН за ратифицирането на Парижкото споразумение на 11-ти октомври 2021 година и съгласно процедурата, на 30-ия ден сед това, а именно на 10 ноември 2021 година, официално ще поеме международните ангажименти, произтичащи от този документ.

Турция ще стане 192-та стана по споразумението.

Влизането в сила на Парижкото споразумение, формира правната среда, която да осигури регулирането на държавната политика и на законодателните актове на Турция в съответствие с глобалната цел за ограничаане на ръста на температурата на въздуха на планетата.

По-специално, Турция е поела задължението да намали емисиите на парникови газове в атмосферата с 21 процента до 2030 годна, а до 2053 година да доведе обема на емисиите до нула.

Патрисия Еспиноза – изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, в разговор с Агенция „Анадолу“ е изразила удовлетворение от позицията на Турция.

„Ние разбираме, че да привлечем всички страни към това споразумение е дълъг процес. Ние се радваме, че Анкара стана пълноправна страна в споразумението“, е казала тя.

Патрисия Еспиноза е нарекла Турция важна страна на световната арена. „Това е една от най-големите икономики. Приносът на Анкара към борбата с изменението на климата е много важен“, е казала тя.

Изпълнителният директор на Международната енергийна агенция, Фатих Бирол, също е отбелязал значимостта на участието на Турция в Парижкото климатично споразумение.

„Надявам се, че това ще спомогне на предприемането на по-бързи и решителни стъпки от страна на Турция в областта на чистата енергетика. Ние, като международна енергийна агенция, поддържаме стъпките на Анкара в рамките на Парижкото споразумение“, е казал Фатих Бирол.

Комисарят на Европейската комисия по енергетиката – Кадри Симсон е казала, че всяка страна, която ратифицира Парижкото споразумение и изпълнява своите ангажименти, помага на първо място сама на себе си.

Източник: https://www.aa.com.tr