Осъществяването на проекта за строителство на газопровода ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия) е изгодно за целия регион според Външния министър на Пакистан

BLACKSEA-CASPIA

Осъществяването на проекта за строителство на газопровода ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия) е изгодно за целия регион според Външния министър на Пакистан

Министърът на външните работи на Пакистан е посочил, че проектът ТАПИ е бил подробно обсъден с президента на Туркменистан. Външният министър на Пакистан също така е изразил удовлетворението си от факта, че от Афганистан също идват ясни анонси, че страната ще продължи да поддържа осъществяването на проекта ТАПИ.

Снимка (колаж): Orient news

„Осъществяването на проекта за строителството на газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (ТАПИ) е изгодна за целия регион“ – това е заявил пред журналисти външният министър на Пакистан Шах Махмуд Курейши, след срещата си с президента на Туркменистан – Гурбангулъ Бердимухамедов на 26 август 2021 година (четвъртък).

Според ръководителя на пакистанската дипломация, само Афганистан ще получи един милиард американски долара под формата на транзитни такси и други подобни взимания, като се очаква проектът да спомогне за създаването на две хиляди работни места. (Източниците от Пакистан и Туркменистан не уточняват периода от време, за който Афганистан би трябвало да получи тази сума). За това съобщава пакистанският “Daily Times”.

Шах Махмуд Курейши е посочил, че проектът ТАПИ е бил подробно обсъден с президента на Туркменистан. Външният министър на Пакистан също така е изразил удовлетворението си от факта, че от Афганистан също идват ясни анонси, че страната ще продължи да поддържа осъществяването на проекта ТАПИ. (https://orient.tm/ru/post/34065/taliby-zainteresovany-v-postrojke-gazop… )

Ръководителят на пакистанската дипломация е съобщил също така, че в най-скоро време ще се разгледа въпросът за свикване на среща на министрите на външните работи на съседните страни за да се обсъди ситуацията в Афганистан. Той е подчертал, че Пакистан и Туркменистан ще продължат сътрудничеството си с помощта на специални представители на двете страни, за провеждане на срещи за укрепване на връзките между двете страни.

Министър Курейши оглавяваше делегацията на Ислямска република Пакистан на преговорите с Туркменистан, по време на които двете страни съсредоточиха вниманието си върху въпросите на взаимодействието в областта на енергетиката, човешките ресурси и други области от взаимен интерес.

Източник: https://www.orient.tm/ru/post/34194/gazoprovod-tapi-prineset-vygodu-vse…