Партньорите от NATO високо оценяват значителния принос, който Грузия прави за глобалната сигурност

Автор
ТАМИЛЛА МАММАДОВА

Партньорите от NATO високо оценяват значителния принос, който Грузия прави за глобалната сигурност

Давид Залкалиани: „Ние още един път получихме подкрепата на Вашингтон за нашия стремеж да станем членове на NATO. Значителният напредък на Грузия по пътя на Евро-Атлантическата интеграция беше отбелязан и беше изразена надежда, че този прогрес ще доведе до конкретни решения от страна на Алианса“.

Снимка: Съвет на Европа

Грузия остава привързана към своите Евро-Атлантически стремежи, е заявил министърът на външните работи – Давид Залкалиани, съобщават грузинските медии.

Той е отбелязал това по време на телефонен разговор с Държавния секретар на Съединените щати – Антъни Блинкен за положението със сигурността в Грузия и в региона.

„Това беше телефонен разговор, съсредоточен върху значителния напредък на Грузия по пътя й към Евро-Атлантическата й интеграция и се надявам, че този прогрес ще доведе до конкретни решения на Алианса“ е заявил грузинският външен министър.

Според него, комуникацията на високо равнище с американската администрация потвърждава стратегическото партньорство между Грузия и САЩ и поставя ударение върху ролята на Грузия като един от ключовите съюзници на САЩ в региона.

„Нашите партньори от Америка и от NATO високо оценяват значителният принос към глобалния процес на осигуряване на сигурност, който Грузия прави. Тема на телефонния разговор бяха ключови въпроси на стратегическото сътрудничество между Грузия и САЩ. САЩ имат значителен принос за сигурността на Грузия, за икономическото и за демократичното й развитие. Ние още един път получихме подкрепата на Вашингтон за нашия стремеж да станем членове на NATO. Значителният напредък на Грузия по пътя на Евро-Атлантическата интеграция беше отбелязан и беше изразена надежда, че този прогрес ще доведе до конкретни решения от страна на Алианса“, е заявил Залкалиани.

Той е добавил, че двете страни са постигнали съгласие да общуват на високо равнище и да активизират връзките си, веднага щом дневния ред на глобалната пандемия COVID-19 позволи това.

Източник: https://en.trend.az/scaucasus/georgia/3409082.html