Подновена вълна от преврати в Африка?

Подновена вълна от преврати в Африка?

Автор:
Анна Флек

Включвайки неуспешните опити, Судан оглавява списъка на африканските страни, в които са извършени най-много държавни преврати от 1950 г. насам с общо 17. След Судан, Бурунди (11), Гана и Сиера Леоне (10) са страните с най-много опити за преврати от средата на 20 век.

Диаграма: STATISTA с използване на данни от: Powell and Thyne; Cline Center at the University of Illinois; VOA News; Statista research

Държавният преврат в Нигер, където генерал Абдурахман Тиани завзе властта на 26 юли, се проведе на фона на подновена политическа нестабилност на африканския континент – особено в региона на Сахел. След период на относително спокойствие между 2013 г. и 2020 г. в Африка бяха извършени 13 опита за преврат, включително в Судан, Чад, Буркина Фасо и Мали.

Както показва следната диаграма, между януари 1950 г. и юли 2023 г. е имало около 220 успешни и неуспешни опита за преврат в Африка, което представлява почти половината (44 процента) от всички опити за преврат в света. Включвайки неуспешните опити, Судан оглавява списъка на африканските страни, в които са извършени най-много държавни преврати от 1950 г. насам с общо 17. След Судан, Бурунди (11), Гана и Сиера Леоне (10) са страните с най-много опити за преврати от средата на 20 век.

Източник: https://www.statista.com