Талибаните са заинтересувани от построяването на газопровода ТАПИ

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Талибаните са заинтересувани от построяването на газопровода ТАПИ

„В страната ни има и други големи проекти. Това са газопроводът ТАПИ, проекти за строителство на железопътни линии и други. Нашето политическо крило се надява, че работата по даване на живот на тези проекти ще започне“, е казал официалният представител на катарския политически офис на движението на талибаните – Мохаммад Сохаил Шахин.

Снимка: Al Jazeera English / YouTube

Движението на талибаните е заинтересувано от построяването на транснационалния газопровод „Туркменистан-Афганистан- Пакистан-Индия“ (ТАПИ) и от осъществяването на други големи инфраструктурни проекти в страната. За това е заявил на 17 август 2021 година (вторник) пред телевизионния канал “Sky News”, официалният представител на катарския политически офис на движението – Мохаммад Сохаил Шахин.

„В страната ни има и други големи проекти. Това са газопроводът ТАПИ, проекти за строителство на железопътни линии и други. Нашето политическо крило се надява, че работата по даване на живот на тези проекти ще започне“ е казал представителят на талибаните.

Според думите му, движението на талибаните е заинтересувано от развитието на бизнеса в страната, от усвояването на природните й богатства и от привличането на инвеститори за създаването на работни места и за икономическо развитие. Той е подчертал, че Афганистан представлява сам по себе си стратегически значим „мост между Средна и Южна Азия“ и че талибаните биха искали да използват този потенциал.

Източник: https://orient.tm/ru/post/34065/taliby-zainteresovany-v-postrojke-gazop…