ЮЖЕН КАВКАЗ

Държавният департамент: Всяко ангажиране на САЩ с Азербайджан и Армения е насочено към постигане на траен мир

Автор:
Ляман Зейналова

Всеки ангажимент на САЩ с Азербайджан и Армения е насочен към постигане на траен мир, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър по време на брифинг на 26 март 2024 година. 

„Нашите цели във всеки ангажимент с правителствата на Армения и Азербайджан са да ги насърчим да работят за преодоляване на различията между двете страни и за постигане на трайно и дългодействащо мирно споразумение“, каза той.

Луис Боно ще посети Азербайджан

Автор:
Ляман Зейналовя

Старши съветникcj на Държавния департамент на САЩ за преговорите в Кавказ Луис Боно ще посети Азербайджан тази седмица, съобщиха в сряда от посолството на САЩ в Баку.

„По време на посещението си в региона тази седмица, старши съветникът по преговорите в Кавказ - Луис Боно ще се срещне с високопоставени азербайджански служители, за да обсъдят усилията за постигане на трайно мирно споразумение между Азербайджан и Армения“, казаха от посолството.

Азербайджан има възможности да произвежда водород на икономически изгодни цени според Световната банка

Автор:
Марияна Ахмедова

Азербайджан има способността да произвежда „зелен“ и „син“ водород на икономически изгодни цени.

Това каза в ексклузивно интервю за „Trend“ Роланде Прайс, регионален директор на Световната банка (СБ) за Южен Кавказ.

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

Автор:
ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Преди почти три години, приключи Втората Карабахска война, известна още като „44 дневната война“, която в Азербайджан съвсем не без основание наричат „Отечествена“. Войната завърши с победа за Азербайджан, с поражение за Армения и с … придобивки за Русия.

Армения и Азербайджан не трябва да пропускат своя исторически шанс

Автор:
Посолство на Азербайджан в София

Мирните преговори между Армения и Азербайджан, които се състояха миналата седмица във Вашингтон, Съединените щати, могат да донесат дългоочаквания мир в Южен Кавказ.

Оста Азербайджан – Казахстан като локомотив на деколонизацията в Средна Азия и Южен Кавказ

Автор:
ДОЦ. Д-Р ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Ситуацията, която беше създадена с ескалацията на военните действия в Украйна и въвличането на Руската федерация в пълномащабна война с Киев, отключи верига от последващи събития. Някои от тях имаха предистория и бяха част от вече протичащи процеси, но като цяло войната в Украйна рязко ускори комплекс от процеси, който би могъл да бъде наречен „втори етап на деколонизацията“ на бившите територии на Руската империя и Съветския съюз в Южен Кавказ (Закавказието) и Средна Азия.

Годишнина от клането в Ходжали

Автор:
ПОСОЛСТВО НА АЗЕРБАЙДЖАН

Изминаха 31 години от най-кървавото клане, извършено от въоръжените сили на Армения, в хода на конфликта между Армения и Азербайджан относно Карабахския регион на Азербайджан. Унищожаването на някогашния процъфтяващ град Ходжали и геноцидът срещу мирното население е едно от най-тежките престъпления, извършвани някога срещу беззащитни цивилни граждани.

Междувременно в Иран... Отсъствието на САЩ от региона, съчетано със слабостта на Русия, отварят вратата за Иран в Кавказ

Автор:
J.D. Hayworth

„Ние ще изнесем нашата революция в целия свят“, каза покойният аятолах Хомейни, чиято иранска революция официално чества своята 44-та годишнина тази седмица. Тъй като вниманието на света беше насочено основно към Украйна, повечето хора пропуснаха скорошната реч на настоящия ирански президент и хакерската атака срещу режима по време на прякото интернет излъчване на неговото обръщение.

Страните от басейна на Каспийско море се еманципират с всеки изминат ден. Руската политика „разделяй и владей“ се провали

Автор:
ДОЦ. Д-Р ТЕОДОР ДЕЧЕВ

Преди години, всички в Средна Азия бяха скарани по някакъв начин. Узбекистан и Туркменистан бяха скарани, защото узбеките смятаха, че туркмените са виновни за това че нямат излаз на Каспийско море. Туркмените пък подозираха узбеките, че искат да им „пренесат“ ислямистката съпротива, която дълго време беше много активна в Узбекистан.

Истината за действителната същност на Тристранното изявление няма да хареса на арменците

Автор:
ПРОФ. НАМЪК АЛИЕВ

Точно преди една година, след посещението на Президента Илхам Алиев в Брюксел, на страниците на сайта news.day.az писах, че арменско-азербайджанските отношения и пълното изпълнение на изявленията от 09/10 ноември 2020 година, представляват най-важния елемент на мирното устройство на Кавказ и на установяването на дългосрочен, устойчив мир в южнокавказкия регион. Необходимо е създаване на атмосфера на сътрудничество и доверие с цел да се осигури устойчив мир в региона, подкрепен от всеобхватно мирно споразумение.

Subscribe to ЮЖЕН КАВКАЗ