SOCAR ще доставя нефтопродуктите на „Роснефт“ в прибалтийските държави, Украйна и Полша

Автор
АЙЯ ЛМАХАМАД

SOCAR ще доставя нефтопродуктите на „Роснефт“ в прибалтийските държави, Украйна и Полша

Заместник-ръководителя на департамента за връзки с обществеността на SOCAR – Ибрахим Ахмадов, новият оператор не изключва възможността да извърши доставки още през месец май, твърдейки че има квота от повече от 100000 тона дизелово гориво и 12000 тона втечнен газ.

Снимка: SOCAR

Азербайджанската Държавна нефтена компания (SOCAR) е подписала споразумение за правото на износ и дистрибуция на нефтопродуктите на „Роснефт“ в Украйна, Полша и в прибалтийските държави, съобщават руски източници, позовавайки се на Заместник-ръководителя на департамента за връзки с обществеността на SOCAR – Ибрахим Ахмадов.

Наскоро, украинските медии съобщиха, че швейцарският офис на “SOCAR Trading” ще надзирава продажбите и комуникациите с украинските партньори. Представители на топ мениджмънта на компанията посетиха Киев по-рано тази седмица, за да се срещнат с представители на „Proton Energy Group“, които извършваха дистрибуцията на продукцията на „Роснефт“ в Украйна до месец април на 2021 година.

Според тази информация, новият оператор не изключва възможността да извърши доставки още през месец май, твърдейки че има квота от повече от 100000 тона дизелово гориво и 12000 тона втечнен газ.

„Въпреки това, участниците на пазара на горива смятат, че месец юни е по-вероятното време за начало на доставките“, се казва в информацията на украинските медии.

Държавната нефтена компания на Азербайджанската република (SOCAR) се занимава с търсене на нефт и газ, добив, преработка и транспортиране на нефт, газ и газов кондензат, маркетинг на петрол и петролни химически продукти на вътрешния и на международния пазар, както и със снабдяване с природен газ на индустрията и на битовите потребители в Азербайджан.

Компанията притежава две нефтени рафинерии в Азербайджан, една в Турция, както и с мрежи от бевзиностанции в Азербайджан, Турция, Грузия, Румъния и Швейцария.

Източник: https://www.azernews.az/oil_and_gas/178939.html