Туркменистан е способен самостоятелно да финансира проекта за Транскаспийския газопровод - поглед от САЩ

Туркменистан е способен самостоятелно да финансира проекта за Транскаспийския газопровод - поглед от САЩ

Автор:
МАРИЯНА АХМЕДОВА

„Туркменистан също така изгражда „умен град от нулата“ („умен град на зелена поляна“) с обща стойност от 4,8 милиарда долара. Тръбопроводът на стойност половин милиард долара със сигурност е в рамките на финансовите възможности на Туркменистан и предвид приходите, които този проект ще донесе, това би било разумна инвестиция“, смята Алън Мъстард, съосновател и съпредседател на енергийния стартъп „Trans-Caspian Resources“, бивш посланик на САЩ в Туркменистан.

Снимка: Trans-Caspian Resources

Ако Туркменистан не предприеме действия, преди ЕС да намери алтернативни източници на газ, проектът за Транскаспийския газопровод ще стане нежизнеспособен.

Това каза пред „Trend“ Алън Мъстард, съосновател и съпредседател на енергийния стартъп „Trans-Caspian Resources“, бивш посланик на САЩ в Туркменистан.

„Прозорецът на възможностите бързо се затваря. Политиките за преминаване от въглеводороди към възобновяеми източници имат дълбок ефект върху подкрепата от страна на Международните финансови институции (МФИ). Подозирам, че всяко финансиране за този проект на този етап ще трябва да дойде от частния сектор или от заинтересувани правителства“, каза той.

Освен това, според посланика, Туркменистан е обявил готовността си да финансира TAPI, тръбопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия, който ще струва между 8 и 10 милиарда долара.

„Туркменистан също така изгражда „умен град от нулата“ („умен град на зелена поляна“) с обща стойност от 4,8 милиарда долара. Тръбопроводът на стойност половин милиард долара със сигурност е в рамките на финансовите възможности на Туркменистан и предвид приходите, които този проект ще донесе, това би било разумна инвестиция“, заключил е той.

Както каза президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев на 21 юли 2023 година при откриването на Глобалния медиен форум в Шуша на тема „Новите медии в епохата на 4-та индустриална революция“, Азербайджан няма да инициира проекта за Транскаспийски тръбопровод.

„Тъй като обикновено проектите, които се инициират от държави, са на основата на ресурсите на тези страни, какъвто беше примерно случаят с проекта за „Южния газов коридор“. Ние го инициирахме и бяхме основният акционер. И всъщност действахме като координатор на всички междуправителствени отношения и споразумения. Както знаете, този проект беше успешно осъществен и повече от две години Азербайджан е важен доставчик на газ за Европа“, каза президентът Илхам Алиев.

Трябва да се отбележи, че както заяви министърът на външните работи на Туркменистан - Рашид Мередов, Туркменистан е готов да продължи сътрудничеството с европейските си партньори по проекта за Транскаспийския газопровод.

„Туркменистан, бидейки привърженик на стратегията за диверсификация на енергийните потоци, изразява готовността си да продължи сътрудничеството си с европейските партньори за осъществяване на проекта за транскаспийския газопровод. Идеята за изграждането му, инициирана от Туркменистан, първоначално беше разгледана от нас не само като икономически и търговски жизнеспособен проект, но и като ключово условие за осигуряване на глобална енергийна сигурност и устойчивост, основано на еднакво отчитане на интересите и ползите на производителите на енергоносители, транзитните страни и потребителите на енергия“, каза той.

Източник: https://www.trend.az/casia/turkmenistan/3783927.html