Газопроводът "Саръарка" е въведен в експлоатация в Казахстан

Автор
НАРГИЗ САДЪХОВА, TREND.AZ

Газопроводът „Саръарка“, който започва от Къзълординска област е планиран да осигурява необходимите количества газ за столицата на Казахстан, както и за централните и за северните райони на страната. При пълното осъществяване на този проект, жителите на градовете Нур-Султан, Караганда, Темиртау, Жезказган, както и от 171 населени места, намиращи се по трасето на газопровода (с над 2,7 милиона жители), ще имат достъп до природен газ.

Карта: Ритм Евразии

Завършено е строителството на магистралния газопровод „Саръарка“ и газопроводът е въведен в експлоатация, съобщава “Trend.az”, позовавайки се на министерството на енергетиката на Казахстан.

Според съобщението, приключването на строителството и въвеждането в експлоатация са станали на 27 декември 2019 година.

Газопроводът „Саръарка“, който започва от Къзълординска област е планиран да осигурява необходимите количества газ за столицата на Казахстан, както и за централните и за северните райони на страната.

При пълното осъществяване на този проект, жителите на градовете Нур-Султан, Караганда, Темиртау, Жезказган, както и от 171 населени места, намиращи се по трасето на газопровода (с над 2,7 милиона жители), ще имат достъп до природен газ.

През декември 2018 година беше проведена официалната церемония по повод началото на строителството на магистралния газопровод. През януари 2019 година е започнала „мобилизацията“ на необходимата техника и на хората, които да изградят газопровода. През месец март 2019 година са започнали заваръчните работи по газопровода.

В хода на строителството са положени 1061,3 километра газопроводни тръби, построени са пет автоматизирани газоразпределителни станции, както и газоизмервателна станция.

„Осъществяването на проекта ще предизвика мултипликационен ефект, ще даде тласък на развитието на малкия и средния бизнес, ще спомогне за създаването на нови работни места, а също така и за развитието на инфраструктурата на регионите по трасето на газопровода“, се казва в съобщението на министерството.

Също така, осъществяването на проекта, ще позволи да се намалят емисиите от замърсяващи вещества в атмосферата, ще създаде по-удобни условия за живот на населението и като цяло ще спомага за подобряването на екологичната ситуация, обобщават от министерството.

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3171462.html 

Забележка на редакцията:
Картата на газопровода „Саръарка“ е взета от сайта „Ритм Евразии“ - https://www.ritmeurasia.org/news--2019-08-19--dolgie-versty-saryarki-44… (на картата, столицата на Казахстан е посочена със старото си име – Астана. Днес то е променено на Нур-Султан. Други имена, които градът е имал през годините са: Ак Мола, Акмолинск, Целиноград и Акмола). 

Осъществяването на проекта е разделено на четири етапа.

През първия етап (2018-2020 година) се предвижада изграждането на магистрален газопровод по маршрута Къзълорда – Жезказган – Караганда – Нур-Султан с дължина 1081 километра ( 178 километра са на територията на Къзълординска обалст, 765 километра на Карагандинска, 118,3 километра на Акмолинска област). Диаметърът на тръбопровода е 820 милиметра, а стойността – 267,3 милиарда тенге.

В сметката обаче не е включена стойността на прехвърлянето на съществуващите ТЕЦ на газово гориво (със запазване на възможността им да работят на въглища), не е включена и стойността на строителството на необходимата инфраструктура, а сщо така и за газификацията на частните жилища и разходите за прехвърляне на потребителите от втечнен газ на природен газ (в газообразна фаза). В хода на изпълнението на този етап, природният газ ще достигне до 171 населени места.

При втория етап (2022 – 2023 година) се предвижда газовата магистрала от Нур-Султан да стигне до Кокшетау. Тръбата с дължина 276 километра и диаметър 630 милиметра ще позволи още по-мащабното газифициране на Акмолинска област, включително на Кокшетау и Щучинско – Боровската курортна зона. Този участък ще струва 48,2 милиарда тенге.

През третия етап (2024 – 2025 година), газопроводът с дължина 177 километра, с диаметър 426 милиметра и стойност 18,9 милиарда тенге ще достигне Петропавловск и ще осигури природен газ за северния регион на страната.

Заключителният четвърти етап (2028 – 2031 година) предвижда строителството на две компресорни станции („Жезказган“ и „Темиртау“) на стойност 35,5 милиарда тенге, което ще увеличи капацитета на целия газопровод до 3 милиарда кубически метра годишно. За сравнение: потреблението на природен газ в Алматинска област и Алмати е 2 милиарда кубически метра годишно. Общата стойност на осъществяването на проекта се оценява на 267,3 милиарда тенге, което отговаря на 700 милиона американски долара.

Информацията в редакционната бележка е по публикацията на Сергей Смирнов – Долгие версты „Сарыарки“, Ритм Евразии, 19. 08. 2019, 00:02 часа, https://www.ritmeurasia.org/news--2019-08-19--dolgie-versty-saryarki-44… ).