Министерството на правосъдието на Узбекистан: Средствата за масова информация в Русия неправилно интерпретират узбекския закон за уважението към държавния език

Автор
BLACKSEA-CASPIA

„В тази ситуация, руските пропагандистки сайтове, започнаха провокации. Руският „Regnum” съобщи, че „в Узбекистан ще въведат глоби за използуването на руския език в държавните органи”. Местният сайт Vesti.uz заяви, че „Узбекистан възнамерява да налага глоби за езика на Пушкин”. Чувствувате ли разликата? Правителството призовава държавните органи „да уважават узбекския език”, а в това време пропагандистите пишат, че в Узбекистан „се опитват да глобяват заради руския език”, заяви прес-секретарката на Министерството на правосъдието на Узбекистан – Севара Уринбаева.

Снимка: uza.uz

Министерството на правосъдието на Узбекистан, разкритикува няколко руски средства за масова информация и ги обвини в „пропаганда”. Причина за това стана неправилната според министерството интерпретация на новината за законопроекта за държавния език в Узбекистан и за използването на този език от държавните служители.

Законопроектът, който беше предложен от Министерството на правосъдието на Узбекистан, доплва член 42 от Кодекса за административната отговорност на Република Узбекистан. В случай, че законопроектът бъде приет, глобите за длъжностните лица в Узбекистан, които НЕ използуват държавния, узбекски език, могат да достигнат от 446 хиляди до 1,1 милиона сума ( 44 – 108 американски долара).

„В тази ситуация, руските пропагандистки сайтове, започнаха провокации. Руският „Regnum” съобщи, че „в Узбекистан ще въведат глоби за използуването на руския език в държавните органи”. Местният сайт Vesti.uz заяви, че „Узбекистан възнамерява да налага глоби за езика на Пушкин”. Чувствувате ли разликата? Правителството призовава държавните органи „да уважават узбекския език”, а в това време пропагандистите пишат, че в Узбекистан „се опитват да глобяват заради руския език”, цитира сайтът “currenttime.tv” („Сегашно време”) прес-секретарката на Министерството на правосъдието на Узбекистан – Севара Уринбаева.

Сайтът Vesti.uz е проруски сайт, основан с поддръжката на посолството на Руската федерация. Той е награждаван с грамота на руската Правителствена комисия по въпросите на съотечествениците в чужбина „За особен принос в поддръжката за Русия, за развитие на връзките с историческата Родина, за запазване на руския език и руската култура”.

Прес секретарката на Министерството на правосъдието на Узбекистан е отбелязала, че новият законопроект на ведомството, в което работи е много добро решение, тъй като „длъжностните лица в правителствените организации за длъжни да уважават узбекския език, а в противен случай трябва да бъдат глобявани”.

„Законопроектът по никакъв начин не ощетява конституционните права на нациите и народностите, живеещи на територията на републиката, да използуват родния си език, да избират език за междунационално общуване и за обучение по свое усмотрение”, са подчертали в Министерството на правосъдието на Узбекистан.

През месец октомври 1989 година, след разпадането на СССР, властите в Узбекската ССР провъзгласиха узбекския език за единствен държавен език в страната. Руският език, който се използуваше в региона редом с узбекския в съветски времена и имаше равен на него статут, получи статута на език за междунационално общуване.

В момента, в Узбекистан е в сила законът за държавния език в редакцията му от 1995 година, в който узбекският отново е наречен – единствен държавен език. При това руският продължава широко да се използува: в страната работят рускоезични училища, а преписките в държавните учреждения често се водят и на двата езика – на узбекски и на руски.

Хората от Министерството на правосъдието на Узбекистан, които са разработили законопроекта казват, че са се ориентирали по законодателния опит на Украйна, Латвия, Литва и Таджикистан, където руският език също не е признат за държавен език.

Източник: https://www.currenttime.tv/a/v-uzbekistane-vozmutilis-zarolovkam-rossii…

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.