Русия изкуствено променя етническия състав на населението на Крим - Тамила Ташева

Автор
Милан Лелич, РБК-Украйна / ГОРДОН

След окупирането на Крим от Русия, около 500 хиляди души са пристигнали от Руската федерация на територията на полуострова, казва заместничката на постоянния представител на президента на Украйна в Крим – Тамила Ташева. Според думите й, за периода на окупацията от Крим са си заминали около 25 хиляди кримски татари.

Снимка: Виталий Носач, РБК-Украйна

Русия изкуствено променя етническия състав на населението на окупирания полуостров Крим. Това е казала в интервю за „РБК-Украйна“, публикувано на 26 ноември, заместничката на постоянния представител на президента в Крим – Тамила Ташева.

„По изчисленията на правозащитните организации, около 500 хиляди души са пристигнали на територията на полуострова от територията на Руската федерация. Русия говори за по-малки числа, те говорят примерно за 280 хиляди души. Те също разбират, че това е престъпление, защото международното право забранява целенасоченото преместване на население и изкуственото променяне на етническия състав на дадена територия. Затова и Руската федерация занижава тези числа“, заявила е тя.

По думите на Ташева, през време на окупацията от Крим са се изселили около 25 хиляди кримски татари.

„Колко хора общо [са се преселили] – числата са много различни. Официалните данни са за около 50 хиляди души, но реалните числа могат да са даже два пъти повече. Мнозина не се регистрират като вътрешно преместени лица. Работата е там, че хората от Крим и преди и сега мигрират по-осъзнато. Когато протичаше активната фаза на бойните действия в Донбас, то хората от там просто бягаха от войната, за да се спасят от обстрелите“, отбелязва тя.

„Що се отнася до кримчаните, ако говорим за периода март – май 2014 година, то хората тогава бягаха от „зелените човечета“ и от руската [бойна] техника, те не разбираха, какво става и какво може да се очаква. След това, те вече правеха осъзнат избор, те избираха Украйна като държава, на която могат да се доверят, те не желаят да живеят в условията на окупирания от Русия Крим.

Хората сега напускат Крим освен всичко друго, но и защото не могат да правят бизнес в Крим, особено такъв, който изисква дългосрочни инвестиции, например строителен. Сега целият бизнес в Крим е „купи - продай“. Тези, които ги викат в армията също си заминават“, заключва Тамила Ташева.

Русия анексира Крим след силова блокада на украинските военни части и незаконен референдум от 16 март 2014 година. Присъединяването на полуострова към Руската федерация не се признава от Украйна и от повечето страни по света.

Източник: РБК-Украина - https://www.rbc.ua/rus/news/tamila-tasheva-rossiya-iskusstvenno-menyaet…

ГОРДОН - https://gordonua.com/news/crimea/rossiya-iskusstvenno-menyaet-etnichesk…