Росія штучно змінює етнічний склад населення Криму – Таміла Ташева

Автор
Милан Лелич, РБК-Україна / ГОРДОН

Після окупації Криму приблизно 500 тис. осіб приїхало із РФ на територію півострова, сказала заступниця постійного представника президента у Криму Таміла Ташева. За словами Ташевої, протягом окупації із Криму виїхало приблизно 25 тис. кримських татар.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Росія штучно змінює етнічний склад населення окупованого Криму. Про це в інтерв'ю „РБК-Україна“, опублікованому 26 листопада, сказала заступниця постійного представника президента у Криму Таміла Ташева.

„За підрахунками правозахисних організацій, є близько 500 тис. осіб, які приїхали на територію півострова з території РФ. Це величезний відсоток по відношенню до загальної чисельності жителів Криму. РФ говорить про менші цифри, вони показують приблизно 280 тис. осіб. Вони теж розуміють, що це є злочином, тому що за міжнародним правом не можна цілеспрямовано переміщати населення і штучно змінювати етнічний склад територій. Тому РФ занижує ці цифри“, – повідомила вона.

За словами Ташевої, протягом окупації із Криму виїхало приблизно 25 тис. кримських татар.

„Скільки всього людей – цифри дуже різні. Офіційні – близько 50 тис. осіб, але реальні цифри можуть бути навіть у два рази більші. Адже багато хто не реєструється як внутрішньо переміщені особи. Справа в тому, що люди з Криму, і тоді, і зараз, їдуть більш усвідомлено. Коли була активна фаза бойових дій на Донбасі, то люди звідти просто втекли від війни, щоб урятуватися від обстрілів“, – зазначила вона.

„Що ж стосується кримчан, якщо говорити про березень-травень 2014 року, то люди теж їхали від "зелених чоловічків" і російської техніки, вони не розуміли, що відбувається і чого чекати. Потім вони вже робили свідомий вибір, вони обрали Україну як державу, якій вони довіряють, вони не хочуть жити в умовах окупованого Росією Криму.

Люди зараз їдуть зокрема й тому, що вони не можуть вести бізнес в Криму, особливо той, який вимагає довгострокових інвестицій, наприклад, будівельний. Зараз весь бізнес в Криму – це "купи-продай". Ті, кого призивають в армію, виїжджають теж“, Таміла Ташева підсумувала.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Джерело: РБК-Україна - https://www.rbc.ua/ukr/news/tamila-tasheva-rossiya-iskusstvenno-menyaet…;

ГОРДОН - https://gordonua.com/ukr/news/crimea/-rosija-shtuchno-zminjuje-etnichni…