Дания стана първия донор за възстановяване на разрушената енергийна инфраструктура в Украйна

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Дания стана първия донор за възстановяване на разрушената енергийна инфраструктура в Украйна

В резултат на нахлуването на Руската федерация в Украйна, беше разрушена около 30 процента от инфраструктурата, съобщи на 18 април министърът на инфраструктурата на Украйна – Александър Кубраков.

Снимка: European Digital Media Observatory - EDMO

Дания стана първия донор на фонда, създаден от Европейската енергийна общност за възстановяване на енергийната инфраструктура в Украйна. За това съобщи на 25 април 2022 година, прес службата на Министерския съвет на Украйна на официалния си сайт.

Отбелязва се, че средствата от фонда ще бъдат насочени за възстановяване на енергийната инфраструктура, повредена или разрушена след пълномащабното нахлуване на Русия на територията на Украйна.

В Министерския съвет предполагат, че избора на доставчици ще правят международни агенции с опит в областта на енергетиката.

Преките загуби на Украйна поради нахлуването на руските окупатори към 3 април 2022 година, възлизат на 565 милиарда американски долара, заяви заместник министърът на икономиката на Украйна – Игор Дядюра. (https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3447567-prami-vtrati-ukraini-vi… ).

В резултат на нахлуването на Руската федерация в Украйна, беше разрушена около 30 процента от инфраструктурата, съобщи на 18 април министърът на инфраструктурата на Украйна – Александър Кубраков. (https://www.reuters.com/world/europe/exclusive-russian-invasion-damaged… ).