Ердоган: Недопустимо е да се забрави културата на мирно съвместно съществуване на турците и арменците. Президентът на Турция изпрати послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян

Ердоган: Недопустимо е да се забрави културата на мирно съвместно съществуване на турците и арменците. Президентът на Турция изпрати послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян

Автор:
ЮЛВИЙЯ АМУЕВА

Реджеп Тайип Ердоган: „С уважение почитам паметта на арменците от Османската държава, загинали в сложните условия на париода на Първата световна война и изразявам съболезнования на внуците им”.

Снимка: Anadolu Agency

Президентът на Турция – Реджеп Тайип Ердоган е изпратил послание до Патриарха на арменците в Турция – Саак Машалян.

„Нашите народи векове са живели в мир по тези земи. Ние не трябва да  допускаме да се забравя културата на съвместно съществуване на турци и арменци, обогатявала се в течение на стотици години и смятана за пример за цялото човечество”, се казва в посланието на държавния глава.

Турците и арменците са длъжни да продемонстрират способност да преодоляват всички препятствия, се казва в посланието на турския лидер.

„С уважение почитам паметта на арменците от Османската държава, загинали в сложните условия на париода на Първата световна война и изразявам съболезнования на внуците им”, се казва по-нататък в посланието.

Държавният глава е изразил благодарност към арменците в Турция заради поддръжката им към справеливата барба, която води страната в момента.

Турският лидер е подчертал, че опитите на определени кръгове да политизират [събитията от 1915 година] и да ги превърнат в оръдие за натиск върху Анкара не са носили полза до сега.

Президентът на Турция е призовал към развитие на връзките с Армения въз основа на принципите на добросъседството и на вазимното уважение.

„След урегулирането на Карабахската криза, ние на висок глас заявихме за готовността си а развиваме връзките с Армения. Днес аз отново повтарям този призив”, се казва в посланието.

Източник: https://www.aa.com.tr/ru/%D0%BC%D0%B8%D1%80/%D1%8D%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0…