И Гърция се прощава с „Газпром“ с болезнен развод

И Гърция се прощава с „Газпром“ с болезнен развод

Автор
ВИКТОР СТЕФАНОВ

Специализирани гръцки издания съобщиха наскоро за "развода" между "Газпром" и "Прометеус газ", подчертавайки, че групата "Копелузос" ще стане единствен акционер на "Прометеус Газ".

Снимки: „Copelouzos Group“

Гръцката група "Копелузос" (Copelouzos) скоро ще изкупи дела на "Газпром" (Gazprom) в гръцкия консорциум "Прометеус Газ" (Prometheus Gas) и ще стане единствен акционер в консорциума, тъй като към момента притежава 50 процента от капитала, а останалите 50 на сто се държат от руския държавен газов гигант, съобщи днес за агенция Франс прес източник от "Копелузос", предаде БТА.

"Това е развод по взаимно съгласие главно заради войната в Украйна и европейските санкции", заяви служител на групата "Копелузос", пожелал анонимност.

Той подчерта, че краят на това партньорство, което датира от 1991 г., "ще бъде решен до две седмици" и че "настоящият договор ще изтече през декември 2027 г., както е планирано".

Разводът със сигурност ще се отрази тежко на Гърция. Както пише на страницата на "Копелузос" - "Прометеус Газ" е "най-опитната и надеждна частна компания в доставката на природен газ и изграждането на енергийни инфраструктурни проекти в Гърция". Десетки години осигурява, чрез "Газпром", големи количества газ, надвишаващи договорените за внос в Гърция от държавната компания DEPA. Тези количества възлизат на 3 милиарда кубически метра (bcm) годишно до 2016 г. и 7 милиарда кубически метра годишно след този период.

АФП не е успяла да получи коментар от "Газпром".

Количеството на руски газ "е намаляло значително от миналата година, а цената се е увеличила", подчерта гръцкият служител.

Специализирани гръцки издания съобщиха наскоро за "развода" между "Газпром" и "Прометеус газ", подчертавайки, че групата "Копелузос" ще стане единствен акционер на "Прометеус Газ".

Това е "очаквано развитие", като се имат предвид геополитическите промени и пълното преустройство на газовия пазар на Балканите и в Европа, посочи миналата седмица сайтът за финансова информация "mononews".

След нахлуването на Русия в Украйна, въпреки историческите си връзки с Русия, Гърция, като страна членка на Европейския съюз, подкрепи западните санкции, които доведоха до рязко намаляване на доставките на руски газ за Европа, отбелязва АФП.

Гръцката група "Копелузос" наскоро направи нови инвестиции в електроцентрала с газово захранване и завод за съхранение и регазификация на втечнен газ (LNG) в град Александруполис в Североизточна Гърция.

"Александруполис играе ключова роля в геополитически, енергиен план и в областта на развитието и ще продължи да я играе", заяви неотдавна гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис при старта на проекта за изграждане на електроцентралата с газово захранване. На церемонията, провела се на 14 януари, присъства българският министър на енергетиката Росен Христов.

Енергоблокът ще бъде с мощност 840 мегавата и ще бъде изграден съвместно от Обществената енергийна корпорация (51%), „ДЕПА Комършъл“ (29%) и „Копелузос Груп“ (20%).

В проекта пък за терминал за втечнен природен газ пък участва консорциумът "Газтрейд" (Gastrade), където са групата "Копелузос", "Газлог инвестмънт" (Gaslog Investment), ДЕПА Къмършъл (DEPA Commercial), оператора на газопреносната мрежа ДЕСФА (DESFA) и българската "Булгартрансгаз" ЕАД - с дялове от по 20 на сто. След като първоначално българският оператор резервира 500 млн. куб. метра газ на година, впоследствия вдигна обема до 1 млрд. куб. метра.

Източник: https://business.dir.bg/kompanii/i-gartsiya-se-proshtava-s-gazprom-s-boleznen-razvod

Редакционен коментар: Несъмнено, санкциите на ЕС срещу Русия в качеството й на държава – агресор са основната причина за „развода“ между „Copelouzos Group“ и „Газпром“. Несъмнено е и това, че „Газпром“ и съответно бюджетът на Руската федерация ще понесат сериозни загуби от този развой на събитията.

Въпреки това обаче, не трябва да се смята, че този „развод“ означава спиране на деловите връзки между „Copelouzos Group“ и „Газпром“. Формулировката „развод по взаимно съгласие“ не е случайна. Акциите на „Газпром“ в „Prometheus Gas“ могат да бъдат разглеждани колкото като продадени, толкова и като „оставени на отговорно пазене“ в компанията „Copelouzos Group“.

За целия период то началото на сътрудничеството на „Copelouzos Group“ с „Газпром“, гръцката компания разчита в изключителна степен на руските си партньори за развитието и за ръста на печалбите си. Няма съмнение, че руснаците могат да оставят собствеността си в „Prometheus Gas“ в сигурни ръце на лоялни партньори.

Несъмнено, „Copelouzos Group“ се съобразяват с драматичните геополитически изменения и с промените на структурата на пазара на природен газ. Затова те взимат мерки, най-важната сред които е участието в терминала за втечнен газ в Александруполис.

Едновременно с това, можем да имаме много сериозни съмнения, че „Газпром“ продължава работа в някои направления под прикритието на „Copelouzos Group“. Такъв е примерът с проекта за високоволтова връзка – енергиен интерконектор между Гърция и Египет, наречен “GREGY”. Официално по тази връзка трябва да се пренася „зелена“ електроенергия, произведена в Египет. Производството на тази „зелена“ електроенергия трябва да се осъществи за сметка най-вече на вятърни енергийни паркове в Синайската пустиня и в района на зоната на Суецкия канал. Тези вятърни паркове тепърва трябва да бъдат построени от „Copelouzos Group“, като става дума за огромна инвестиция.

Има сериозни основания да се подозира, че става дума за скрито финансиране от страна на „Газпром“, които имат необходимите ресурси за подобен мащабен проект. Също така, Русия има много по-голяма тежест пред правителството на Египет от една частна компания, особено пък с мащаба на „Copelouzos Group“, който не е сравним с този на сериозните транснационални компании.

Едновременно с това, от „Copelouzos Group“ имат допълнително основание да прикриват евентуален ангажимент на „Газпром“ в проекта “GREGY”. Причината е, че в момента компанията лобира пред Европейската комисия за обявяване на “GREGY” за проект от общ интерес, като целта е електрическият високоволтов интерконектор между Гърция и Египет да бъде финансиран с европейски средства.

Разбира се, свързаността на страните от ЕС с други съседни страни е положително явление и то се насърчава от Брюксел. Освен това, споменатите съмнения се основават изключително на историята на взаимоотношенията между „Copelouzos Group“ и „Газпром“, както и на изложените логически съображения. Няма документални доказателства за някакви скрити действия на „Copelouzos Group“ в рамките на проекта “GREGY”, но си остава съмнението, че гръцката компания не е сама в тази инициатива.

Редакцията е готова да публикува и други мнения и съображения по въпросния проект, както от етически съображения, така и поради неговата голяма важност.