Казахстан и Азербайджан обмислят възможността да започнат да транспортират петрол по тръбопровода Баку-Супса

Казахстан и Азербайджан обмислят възможността да започнат да транспортират петрол по тръбопровода Баку-Супса

Автор
Марияна Ахмедова

„Вече постигнахме споразумения за износ на казахстански нефт по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и се обсъжда възможността за стартиране на доставки по тръбопровода Баку-Супса. Освен това, както съобщихме, Казахстан започна да доставя нефт на Германия през нефтопровода „Дружба“, е казал Алмасадам Саткалиев.

Снимка: sk.kz / Tengri News

Казахстан и Азербайджан обмислят възможността да започнат да транспортират нефт по тръбопровода Баку-Супса.

Това е казал министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев пред журналисти в кулоарите на правителствено заседание, предаде Тренд във вторник.

„Вече постигнахме споразумения за износ на казахстански нефт по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и се обсъжда възможността за стартиране на доставки по тръбопровода Баку-Супса. Освен това, както съобщихме, Казахстан започна да доставя нефт на Германия през нефтопровода „Дружба“, е казал Саткалиев.

Според министъра тези доставки се извършват в съответствие с предварително сключени споразумения за транзит на казахстански петрол.

Припомняме, че както каза министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов по-рано, до края на 2023 г. доставките по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан от Казахстан ще възлязат на 1,125 милиона тона петрол.

„Всеки месец Азербайджан получава от 12 до 14 танкера, превозващи казахстански петрол. Това е задоволително развитие. Първоначалното споразумение между страните предвиждаше транспортирането на 1,5 милиона тона петрол през тази година. Но като се има предвид, че доставките започнаха през април тази година, ще можем да транспортираме 1,125 милиона тона петрол до края на 2023 година“, е казал той.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/business/3781903.html 

Забележка: Приложена е карта на трасето на нефтопровода „Баку - Супса“.