Руските военни обявиха плановете си да осигурят сухопътен коридор до Крим и да излязат на границата с Приднестровието

Автор
BLACKSEA-CASPIA

Руските военни обявиха плановете си да осигурят сухопътен коридор до Крим и да излязат на границата с Приднестровието

„Контролът над украинския юг – това е също и излаз към Приднестровието, където също се отбелязват факти за натиск над рускоезичното население”, е отбелязал Рустам Миннекаев, изпълняващ длъжността командуващ войските на Централния военен окръг.

Снимка: Ксения Богданова, Прес служба на Казанския федерален университет

По време на започналата тази седмица втора фаза на „специалната операция”, както в Руската федерация под страх от наказание наричат войната срещу Украйна, се планира да се установи пълен контрол над Донбас и над Южна Украйна и да се осигури сухопътен коридор до Крим, съобщи изпълняващият длъжността командуващ войските на Централния военен окръг Рустам Миннекаев (https://www.interfax.ru/world/837353 ).

„От началото на втората фаза на специалната операция, тя вече започна буквално преди два дни, една от задачите на руската армия е установяването на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна. Това ще позволи да се осигури сухопътен коридор до Крим, а също така да се въздейства на жизнено важни обекти на украинската икономика”, е казал Миннекаев на годишното събрание на Съюза на предприятията от отбранителните отрасли на промишлеността на Свердловска област в петък (https://www.interfax.ru/world/837353 ).

Контролът на руската армия над украинския юг, ще даде също така възможност да се получи излаз към границата с Приднестровието, са заявили от командването на Централния военен окръг.

„Контролът над украинския юг – това е също и излаз към Приднестровието, където също се отбелязват факти за натиск над рускоезичното население”, е отбелязал Миннекаев (https://www.interfax.ru/world/837353 ).

Приднестровието е административна единица в състава на Молдова, която Парламентарната асамблея на Съвета на Европа официално призна за територия, която е окупирана от Руската федерация. (https://pace.coe.int/en/files/29855/compendium#amdt-29863 ).

В молдавското Бюро по по реинтеграция заявиха, че в Молдова не се нарушават правата на човека и напомниха, че ефективният контрол над Приднестровието се осъществява от Руската федерация. Също така в бюрото са подчертали, че Молдова е „неутрална държава” (https://newsmaker.md/rus/novosti/trebuem-uvazhat-neytralitet-moldovy-v-… ).

Като коментира изявлението на руските военни, ръководителят на Офиса на Президента на Украйна – Андрей Ермак подчерта, че страната му си има свои собствени сценарии за отбрана.

„Искам да напомня, че много планове на Кремъл вече са били разрушени от усилията на нашата армия и народ. Това е война за свобода и ние ще победим”, смята той (https://t.me/ermaka2022/340 ).