Саудитска Арабия иска да се присъедини към договора за износ на „зелена“ енергия от Азербайджан

Автор
ЕМИН СЕВДИМАЛИЕВ

Саудитска Арабия иска да се присъедини към договора за износ на „зелена“ енергия от Азербайджан

Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих, министър на инвестициите на Саудитска Арабия: „Компанията ACWA Power“ осъществява в Азербайджан енергиен проект с мощност 240 мегавата. Но това не  е достатъчно. Ние бихме искали да осъществим още по-големи енергийни проекти и да се присъединим към подписаното преди няколко дни от Азербайджан споразумение за износ на електроенергия в Европа“.

Снимка: Trend.az

Саудитска Арабия е изразила желание да се присъедини към процеса на износ на „залена“ електроенергия от Азербайджан в Европа.

Както съобщава азербайджанската агенция „Тренд“, за това е заявил министърът на инвестициите на Саудитска Арабия - Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих на проведеното в Баку 7-мо заседание на Съвместната комисия по сътрудничество между Азербайджан и Саудитска Арабия.

„Компанията ACWA Power“ осъществява в Азербайджан енергиен проект с мощност 240 мегавата. Но това не  е достатъчно. Ние бихме искали да осъществим още по-големи енергийни проекти и да се присъединим към подписаното преди няколко дни от Азербайджан споразумение за износ на електроенергия в Европа“, е казал Халид бин Абдел Азиз Ал Фалих.

Министърът е добавил, че съществува широко поле за развитие на отношенията между двете страни.

„Аз благодаря на Президента на Азербайджан Илхам Алиев за неговата поддръжка за разширяването на отношенията между Азербайджан и Саудитска Арабия. Има възможности за сътрудничество между нашите страни в много области, особено в сферата на енергетиката“, е подчертал министърът на инвестициите на Саудитска Арабия.

Напомняме, че на 17 декември 2022 година в Букурещ се състоя подписването на „Споразумение за стратегическо партньорство в областта на производството и преноса на зелена енергия между правителствата на Азербайджанската република, Грузия, Румъния и Унгария“.

Източник: https://www.trend.az/business/3683671.html