Намаляващата външна подкрепа отслабва сирийския бунт

Автор
Теодор Дечев
ОПИТЪТ ЗА ПРЕВРАТ В ТУРЦИЯ ДОЙДЕ В НАЙ-НЕПОДХОДЯЩИЯ ЗА СИРИЙСКИТЕ БУНТОВНИЦИ МОМЕНТ

Карта на бойното поле в Сирия към 22ю ни 2016 година. Със сиво са отбелязани позициите на Ислямска държава; с керемидено – на силите, лоялни към Башар Асад; със зелено са отбелязани позициите на бунтовниците; с жълто са оцветени позициите на кюрдските сили.Карта:

Stratfor, powered by ESRI.

Обратите в хода на събитията белязаха гражданската война в Сирия откакто тя започна през 2011 година. По различни времена ту бунтовниците, ту лоялистите надделяваха на бойното поле. Но по-късно, най-решаващият елемент, който определя кой взема връх, се оказа степента на външна помощ и подкрепа, която всяка от страните получава. За сирийските възстанници, Турция беше важен спонсор, ако не и най-важният. Днешният хаос в Турция, последвал провалилият се опит за преврат, по-скоро ограничава активността на Анкара в сирийския конфликт. (Wanning Support Weakens the Syrian Rebelion, 26-th of July 2016, 14:44 GMT, https://www.stratfor.com/image/waning-support-weakens-syrian-rebellion ). От гледна точка на бунтовниците, опитът за преврат не можеше да се случи в по-НЕподходящ момент. Точно когато те бяха едновременно в тежка зависимост от турската помощ и под изключителен натиск от страна на враговете им.

Друг мрачен облак на хоризонта на бунтовническата кауза е нарастващата координация на действията в Сирия на Съединените щати и Русия. Това се превръща в проблем за бунтовниците поне по две причини:

На първо място, координацията между Вашингтон и Москва е фокусирана върху прицелването в една от най-ефективните и боеспособни групировки – Джабхат ал-Нусра, която съвсем до скоро официално се водеше за клон на Ал Кайда в Сирия. (Буквално през последните дни настъпиха промени в официалните отношения между Джабхат ал-Нусра и Ал Кайда, но те надали ще доведат до бърза промяна на отношението на САЩ и особено на Русия към първата групировка).

Въпреки сериозните различия във възгледите и в идеологията с останалите бунтовнически формации, Джабхат ал-Нусра си сътрудничеше в нарастващи мащаби с тях в борбата срещу лоялистките сили, подкрепящи Башар Асад. Отслабването на Джабхат ал-Нусра, без да е налице едновременно засилване на останалите бунтовнически групировки ще работи изключително в полза на сирийското правителство ( както и на Ислямска държава, б. ред.).

На второ място, засилената координация на Русия със Съединените щати означава, че очакванията на бунтовниците за по-голяма американска помощ и въоръжения (които Вашингтон е обещал да изпрати в случай, че разговорите в Женева за спиране на гражданската война се провалят) ще останат напразни.

С изпращането на предложение до Москва за по-голяма координация, Вашингтон показва, че има желание да избегне ескалацията на напрежението с Русия и с лоялистките сили, защото то би могло да минира по-широките военни усилия срещу Ислямска държава. Като добавка към проблемите на бунтовниците, идва устойчивата подкрепа, която лоялистите на Башар Асад получават от своите съюзници. През последните няколко месеца, Иран, Хизбула и Русия вкупом оказваха пряка помощ на режима на Асад, като на някои места дори я усилиха.

В провинция Алепо например, Иран е направил всичко, но не и ад се оттегли от фронтовата линия, като в същото време, въздушните удари на руснаците дават значителен принос към усилията на лоялистите да обсадят контролираните от бунтовници части на град Алепо. Както обеща в своя реч в края на юни, лидерът на Хизбула – Шейх Хасан Насраллах, неговата групировка също е укрепила присъствието си в Сирия, включително и на бойното поле около Алепо.

Изправени пред несигурни нива на чуждестранна подкрепа и сериозно притеснени от нарастващата помощ за лоялистите, сирийските бунтовници несъмнено са изправени пред тежки месеци, изпълнени с предизвикателства.

Submitted byYanreono (непроверено) on Ср., 08/19/2020 - 00:15

Добрый день,

Азия Трейдинг, предоставляет полный комплекс услуг по осуществлению таможенной очистки товаров,
Услуги декларирования за ЭЦП Клиента,
Услуги импортера по агентскому договору и договору поставки,
Выпуск товаров без корректировок,
Быстрый выпуск деклараций,
Работаем с многотоварными и сложными декларациями.

info(at)msc.com.ru

Submitted byPavelreono (непроверено) on Вт., 11/05/2020 - 23:34

Мы возьмем на себя все обязанности по эффективному решению таможенных процедур в соответствии c законодательством РФ. Обязательным условием нашей работы является анализ ситуации до начала таможенного оформления груза и снабжение клиентов детальными инструкциями о необходимых для оформления документах, о возможных нюансах, требующих проверки. Мы контролируем каждый шаг для того, чтобы Ваши грузы оформлялись без задержек. Доскональное знание условий оформления и профессионализм сотрудников позволяет добиться значительного снижения издержек и максимальной скорости оформления грузов.
info(at)msc.com.ru

Коментар

Restricted HTML

  • Разрешени HTML tag-ове: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.