Удвояването на доставките на азербайджански газ в ЕС – наистина знаково събитие

Удвояването на доставките на азербайджански газ в ЕС – наистина знаково събитие

Автор:
ИНГЛАБ АХМЕДОВ

Инглаб Ахмедов: Днешната геополитическа игра около доставките на енергоносители в Европа и ролята на Азербайджан в този процес ми напомнят средата на 90-те години на миналия век. Началото [на този процес] беше сключването на „Сделката на века“ и строителството на нефтопровода Баку – Тбилиси – Джейхан. Но ценността на днешните договорености около удвояването на доставките на азербайджански газ в Европа е по-висока, дотолкова доколкото днес Азербайджан е не просто един от доставчиците на енергоносители, способни да понижат зависимостта на Европа от монопола на Русия, а пълноценен партньор, който при това е подходил към сегашния енергиен „тупик“ в Евразия в добра „спортна форма“, със самодостатъчност и с постоянство на външнополитическите си приоритети.

Снимка: Trend.az

Посещението на Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и подписването на меморандума за удвояване на доставките на азербайджански природен газ в Европа е наистина знаково събитие.

Както е казал някога Марк Твен, „Историята никога не се повтаря, но тя често се римува“.

Днешната геополитическа игра около доставките на енергоносители в Европа и ролята на Азербайджан в този процес ми напомнят средата на 90-те години на миналия век. Началото [на този процес] беше сключването на „Сделката на века“ и строителството на нефтопровода Баку – Тбилиси – Джейхан. Но ценността на днешните договорености около удвояването на доставките на азербайджански газ в Европа е по-висока, дотолкова доколкото днес Азербайджан е не просто един от доставчиците на енергоносители, способни да понижат зависимостта на Европа от монопола на Русия, а пълноценен партньор, който при това е подходил към сегашния енергиен „тупик“ в Евразия в добра „спортна форма“, със самодостатъчност и с постоянство на външнополитическите си приоритети.

Да отбележим, че на 18 юли 2022 година, между Азербайджан и Европейския съюз беше подписан „Меморандум за разбирателство по стратегическото партньорство между Европейския съюз, представляван от Европейската комисия и Азербайджансдката република в сферата на енергетиката“.

Документът подписаха Президентът на Азербайджанската република – Илхам Алиев и президентът на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен.

Страните се договориха да поддържат двустранната търговия с природен газ, в това число за сметка на износа в Европейския съюз по „Южния газов коридор“ в обем от не по-малко от 20 милиарда кубически метра годишно към 2027 година в съответствие с търговската целесъобразност и пазарното търсене.

В документа се отбелязва, че всеки по-нататъшен износ на природен газ в Европейския съюз, освен тези обеми, които се доставят към днешна дата, ще изисква значителни инвестиции за разширяване на тръбопроводите на „Южния газов коридор“ и развитие на проекта по добива на природен газ.

Освен това, ЕС и Азербайджан ще поощряват финансирането на разширяването на мрежата на тръбопроводите на „Южния газов коридор“ с отчитане на климатичната политика на ЕС и неговата стратегия “REPowerEU”, в това число и по пътя на сътрудничеството с международните финансови институции.

Страните също така ще поддържат инфраструктурата, готова за конверсия с цел транспортирането на възобновяеми газове, включително водород и производните му. Това означава, че новата инфраструктура трябва да бъде способна да транспортира възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород и неговите производни.

Страните се стремят да съдействат на развитието на взаимно изгодна търговия с природен газ, като предвиждат в бъдеще и търговия с водород, производни на водорода и други възобновяеми газове (биометан и други), а също така и на електроенергия произведена от  възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Източник: https://www.trend.az/business/energy/3622663.html