В Иран, Министърът на икономиката и търговията на Киргизстан е обсъдил въпроси, свързани с нарастването на транзитния потенциал на транспортния коридор Киргизстан – Узбекистан – Туркменистан – Иран

Автор
BLACKSEA-CASPIA

В Иран, Министърът на икономиката и търговията на Киргизстан е обсъдил въпроси, свързани с нарастването на транзитния потенциал на транспортния коридор Киргизстан – Узбекистан – Туркменистан – Иран

Целта на посещението на Министъра на икономиката и търговията на Киргизстан – Данияр Амангелдиев е било разглеждането на въпроса за увеличаването на транзитния потенциал на транспортния коридор по маршрута Киргизстан – Узбекистан – Туркменистан – Иран и по-нататък за Китай, с използване на пристанището Шахид Ражаи и обратно. Министърът също така се е запознал с работата на пристанището Шахид Ражаи.

Снимка: Министерство на икономиката и търговията на Киргизстан

Министърът на икономиката и търговията на Киргизстан – Данияр Амангелдиев е посетил пристанищния град Бандар Абас в Иран. За това е съобщила прес службата на министерството.

Целта на посещението е било разглеждането на въпроса за увеличаването на транзитния потенциал на транспортния коридор по маршрута Киргизстан – Узбекистан – Туркменистан – Иран и по-нататък за Китай, с използване на пристанището Шахид Ражаи и обратно. Коридорът се използва за превоз на стоки не само за Китайската народна република, но и за страните от Югоизточна Азия и от Персийския залив. Министърът също така се е запознал с работата на пристанището Шахид Ражаи.

По време на посещението си, Данияр Амангелдиев се е срещнал с губернатора на провинция Хормозган – Мохандес Мехди Дустин и с мениджмънта на пристанище Шахид Ражаи. Министърът на икономиката и търговията на Киргизстан е оповестил проблемни въпроси на киргизките превозвачи, осъществяващи превоз на товари към Иран.

Като резултат от посещението в пристанище Шахид Ражаи, двете страни са се договорили за създаване на междуведомствена работна група за разглеждане на въпроса за заделяне от страна на Иран на парцел със съответната инфраструктура за нуждите на Киргизката Република.

Източник: https://kabar.kg/news/glava-minekonomkommertcii-kr-v-irane-obsudil-vopr…