Азербайджан и Великобритания подписаха меморандум в областта на развитието на животновъдството

Азербайджан и Великобритания подписаха меморандум в областта на развитието на животновъдството

Автор:
КЯМРАН ХАСЪМОВ

Според Агенцията за развитие на икономическите зони на Азербайджан, меморандумът за разбирателство е подписан от Марк Смит, регионален директор на „Genus ABS Global“, и Анар Мехдиев, председател на борда на директорите на „Азершекер“ ООД.

Снимка: Агенция за развитие на икономическите зони на Азербайджан

Дружеството с ограничена отговорност „Азершекер“ и британската компания „Genus ABS Global“ подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество.

Според Агенцията за развитие на икономическите зони на Азербайджан, целта на меморандума е развитието на животновъдната индустрия в Азербайджан, създаването на млечно-месни ферми с конкурентоспособност и експортен потенциал.

Агенцията отбелязва, че документът е подписан от Марк Смит, регионален директор на „Genus ABS Global“, и Анар Мехдиев, председател на борда на директорите на „Азершекер“ ООД.

Припомняме, че според Държавния статистически комитет на Азербайджан през януари - юли 2023 година, в Азербайджан са произведени 327 000 тона месо, 1 305 000 тона мляко и 1 305 000 000 кокоши яйца. Производството на месо се увеличава с 3,1 на сто, на мляко - с 1,6 на сто, на кокоши яйца - с 12 на сто спрямо същия период на 2022 година. През този период животновъдната продукция в стойностно изражение се е увеличила със 17,18 процента - до 3 411 000 000 милиарда маната. (Един манат практически равноотговаря на един лев – азербайджанският манат е привързан към германската марка така, както българският лев – към еврото). 

Източник: https://www.trend.az/business/3788616.html