Военните разходи: Как Азербайджан изпревари Армения

Военните разходи: Как Азербайджан изпревари Армения

Автор:
Мартин Армстронг

Облагодетелствайки се от приходите от петролната индустрия, БВП на Азербайджан е нараснал 45 пъти между 1995 г. и 2022 година. В същото време военният бюджет на страната се е увеличил 29 пъти. На приблизително същото ниво като съседката си в началото на 90-те години, Армения, от своя страна, не е преживяла същото икономическо и военно развитие. БВП на Армения се е увеличил 15 пъти от 1995 година насам, а военните разходи - 13 пъти.

Снимка: STATISTA

Три години след последната война между Армения и сепаратистите в азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с мнозинство от арменци, Азербайджан нанесе нови военни удари. Баку заявява, че намерението му е било да атакува военна инфраструктура, като част от „антитерористична операция“ и да щади цивилното население, но наблюдатели на място съобщават за големи човешки жертви: най-малко 32 цивилни смъртни случая в рамките на 24 часа. (Бел. ред. Тук авторът очевидно визира официалните изявления на самоназначилите се сепаратистки власти в остатъчната част на бившата Нагорно Карабахска автономна област).

Тази сряда властите на Нагорни Карабах (очевидно се имат пред вид лидерите на сепаратистите) приеха примирие с Азербайджан след посредничеството на руските мироопазващи сили. Планирани са преговори още в четвъртък, за да се обсъди реинтеграцията на региона в Азербайджан.

От 90-те години на миналия век, анклавът е в центъра на конфликтите между двете бивши съветски републики. По време на първата война в Нагорни Карабах (1988-1994 г.) Армения спечели военно надмощие над своя съсед което, позволи на сепаратисткия регион да запази известна степен на самостоятелност. През последните три десетилетия обаче икономическият и военният баланс между двете страни се промениха дълбоко.

Както показва тази инфографика, облагодетелствайки се от приходите от петролната индустрия, БВП на Азербайджан е нараснал 45 пъти между 1995 г. и 2022 година. В същото време военният бюджет на страната се е увеличил 29 пъти. На приблизително същото ниво като съседката си в началото на 90-те години, Армения, от своя страна, не е преживяла същото икономическо и военно развитие. БВП на Армения се е увеличил 15 пъти от 1995 година насам, а военните разходи - 13 пъти.

Източник: https://www.statista.com