Срещата на най-високо равнище на страните от Тюркския съвет ще се проведе под формата на видеоконференция

Автор
Надир Насъров

Срещата на най-високо равнище на страните от Тюркския съвет ще се проведе под формата на видеоконференция

МВнР на Казахстан: „Поради пандемичната ситуация, казахската страна реши да се проведе неофициална среща на най-високо равнище на Тюркския съвет чрез видеоконференция. Секретариатът на Съвета за сътрудничество на тюркско-говорещите страни е официално уведомен за това решение“.

Снимка: МВнР на Казахстан

Срещата на най-високо равнище на Съвета за сътрудничество на тюркско-говорещите страни (Тюркския съвет), насрочена за 31 март 2021 година в Казахстанския град Туркистан, ще се състои като видеоконференция, съобщи Министерството на външните работи на Казахстан.

Туркистан е град и административен център на Туркистанския регион на Казахстан, близо до река Сър даря. Той се намира на 160 километра северозападно от Шимкент на Транс-Аралската железопътна линия между Къзълорда на север и Ташкент на юг. През последните десет години, населението му е нараснало от 102505 души (според преброяването от 1999 година) до 142899 според преброяването от 2009 година. Най-забележителния исторически и културен паметник на Туркистан е мавзолеят на Ходжа Ахмет Ясави, който е част от Световното наследство на UNESCO. Градът се обслужва от международното летище „Хазрат Султан“.

„Поради пандемичната ситуация, казахската страна реши да се проведе неофициална среща на най-високо равнище на Тюркския съвет чрез видеоконференция. Секретариатът на Съвета за сътрудничество на тюркско-говорещите страни е официално уведомен за това решение“, съобщиха от МВнР на Казахстан.

Както вече беше съобщено, в срещата на най-високо равнище ще участват държавните глави на Съвета за сътрудничество на тюркско-говорещите страни (Тюркския съвет), заедно с министър-председателя на Унгария, която има статут на наблюдател в организацията. Наскоро и Украйна заяви намерението си да кандидатства за такъв статут.

Source: https://en.trend.az/azerbaijan/politics/3398979.html