Абдусамат Муминов: Узбекистан възнамерява да отвори свой терминал на пристанище Баку

Абдусамат Муминов: Узбекистан възнамерява да отвори свой терминал на пристанище Баку

Автор:
Марияна Ахмадова

Заместник-министърът на транспорта на Узбекистан – Абдусамат Муминов: „Във връзка с геополитическата ситуация в света е необходимо да се търсят алтернативни пътища за доставки и в момента Узбекистан организира пренасочване на товарите по посока на Азербайджан, като развива по този начин потенциала [на Транскаспийския международен транспортен маршрут] на Средния коридор. Към днешна дата ние много активно използваме транспортния потенциал на Азербайджан, възможностите на Бакинското международно морско търговско пристанище, по-специално за внос на захар. Тази година ние планираме да увеличим доставките на захар двойно – до 300 хиляди тона“.

Снимка: Trend News Agency

Узбекистан възнамерява да отвори свой терминал на Бакинското пристанище.

Това е заявил заместник-министърът на транспорта на Узбекистан – Абдусамат Муминов в ексклузивно интервю за агенция „Тренд“.

„Този терминал ще функционира както за превозването на захар до Узбекистан, така и за наши експортни доставки. Ние искаме да използваме за това публично-частно партньорство, за да правят узбекските предприемачи инвестиции в развитието на инфраструктурата на пристанище Алят за по-нататъшното й използване“, е заявил той.

Според него, в настоящия момент страните вършат практическа работа за създаване на складова инфраструктура на територията на Бакинското пристанище за складиране и съхранение на товари от Узбекистан.

Абдусамат Муминов е подчертал също така, че тази година, в съответствие с поръчението на Президента Шавкат Мирзийоев, Узбекистан ще увеличи доставките през пристанищата на Азербайджан и Грузия до 1,5 милиона тона.

„Във връзка с геополитическата ситуация в света е необходимо да се търсят алтернативни пътища за доставки и в момента Узбекистан организира пренасочване на товарите по посока на Азербайджан, като развива по този начин потенциала [на Транскаспийския международен транспортен маршрут] на Средния коридор. Към днешна дата ние много активно използваме транспортния потенциал на Азербайджан, възможностите на Бакинското международно морско търговско пристанище, по-специално за внос на захар. Тази година ние планираме да увеличим доставките на захар двойно – до 300 хиляди тона“ е допълнил узбекският заместник-министър.

Той е отбелязал, че за 2022 година, превозът на сурова захар през територията на Азербайджан е достигнал 130 хиляди тона.

Като цяло, през 2022 година обемът на превоза на износни и вносни товари на Република Узбекистан през азербайджанското пристанище Алят се е увеличил с 65 на сто и възлиза на 900 хиляди тона.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/business/3749174.html