Арменски журналист: В Баку нямаше отрицателно отношение към нас

Автор:
SPUTNIK ARMENIA

Артьом Ерканян в музея „Хейдар Алиев” в Баку. Артьом Ерканян е потвърдил, че в Азербайджан те са провели редица срещи, информацията за които не подлежи на разгласяване. Според неговите думи са се състояли срещи с журналисти и с представители на неправителствени организации. Също така, арменските журналисти са посетили сградата на арменската църква в Баку.

Снимка: Facebook / Artem Yerkanyan

Арменският политически наблюдател, коментатор на телевизионния канал „Шант” – Артьом Ерканян, неотдавна посетил Азербайджан, смята взаимните посещения на арменски и азербайджански журналисти за безпрецедентни. За това Ерканян е заявил в разговор с кореспондента на местния клон на Sputnik, обобщавайки резултатите от пътуването си в Азербайджан.

По думите на Ерканян, арменските журналисти са имали неколкократно възможността да общуват пряко с обикновени азербайджанци.

„Например, когато продавачът в магазина узна, че сме арменци, това за него беше шок, но никакво отрицателно отношение към нас нямаше”, е казал Ерканян.

Наблюдателят е подчертал, че даже когато са се срещнали с представители на азербайджанската общност на Нагорни Карабах и са очаквали много по-твърда позиция по някои въпроси, всичко се е оказало обратно – те са били настроени конструктивно.

Артьом Ерканян е потвърдил, че в Азербайджан те са провели редица срещи, информацията за които не подлежи на разгласяване. Според неговите думи са се състояли срещи с журналисти и с представители на неправителствени организации. Също така, арменските журналисти са посетили сградата на арменската църква в Баку.

Говорейки за осигуряването на сигурността на арменските журналисти в Азербайджан, Ерканян е отбелязал, че в това отношение всичко е било на високо равнище – арменските журналисти са имали 12 – 13 телохранители.

Впрочем, това не е първото посещение на Ерканян в Азербайджан. Той е бил там и през 1995 и 2001 година. Журналистът е разказал, че баба му е била родена в Баку, а брат й е бил убит през 1990 година и до ден днешен не се знае има ли гроб или няма. Братът на бабата на Ерканян е бил известен човек в Азербайджан, човек на изкуството. Като узнали за това, азербайджанските колеги на Ерканян са му обещали да се опитат да намерят някаква информация и да му я предоставят.

„Като обобщавам заключенията си за посещението, искам да кажа, че целта на пътуването беше да се изградят мостове на доверие. Наистина, за нашите страни под мир се разбират различни неща. За нас мирът е отсъствие на война, за тях – изтегляне на арменските сили от Карабах. Но ако двустранните посещения ще помогнат за това на границата да загиват по-малко хора, то този процес ще започне да придобива продължителен характер”, отбелязал е Ерканян.

Източник: https://ru.armeniasputnik.am/politics/20191124/21196923/Kogda-uznali-ch…